Civil

2017.02.01. 09:09

Újra kezet fogtak

Szombathely - Városunkban van több szervezet is, amely a vakok és gyengén látók minden napjait igyekszik szebbé, jobbá tenni. Mindegyik szervezet teszi a dolgát legjobb tudása szerint.

Civil Tudósítónktól

2016-ban a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete megtapasztalhatta az összefogás erejét, hisz a Szakosított Intézettel, a Boza Gáborné Alapítvánnyal és a Szülőföld Kulturális Sport és Örökségvédelmi Egyesülettel közösen szervezték az Együtt élünk programot.

2017. január 30-án pedig újra kezet fogott a Lions klub vezetősége és a Vakok és Gyengénlátók Vas megyei Egyesületének a vezetése. Az egyesület székházában találkozott Zsámboki Árpád soros elnök és Márkus Árpád alkormányzó a Lions Klub részéről, valamint Bősze György elnök, és Nagy Lászlóné Marika alelnök a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete képviseletében.

Márkus Árpád, Bősze György és Berci, mindenki kedvence, a vakvezető kutya

Két szervezet, akiknek a fő feladatuk, hogy segítsék, támogassák a látásukban korlátozott embereket. Segítsék megismertetni azokkal az eszközökkel, amelyekkel könnyebbé válik az életük. Segítsék őket, hogy kiléphessenek a mindennapok szürkeségéből, és megláthassák mindazokat a lehetőségeket, amelyek előbbre vihetik az életüket.

A Lions klub patronálását már többször, több szinten is megtapasztalhatta az egyesület. Hisz Horváth Nikoletta tagtársukat évek óta támogatják, ahogy mondják, a szemük előtt nőtt fel. Segítettek neki 2016-ban a könyvkiadásban, és komoly támogatást kapott Lili kutyája ellátásához. Általuk jutott el az egyesülethez a nemzetközi fotópályázat híre, melyen Kopcsándi Gyula tagtárs vett részt, és elhozta az első helyezést. Az ő pártfogásukkal jutott ki Gyuszi Pozsonyba, és vett részt a díjátadó gálán. Többek között a Lions klubtól is érkezett a hír, mely szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információ Szabadság Hatóság kiírt egy pályázatot 12-18 éves gyerekek részére „Mit jelent a számomra a digitális világ?" előnyök és veszélyek„ címmel. Csiszár Tamás tagtárs indult a pályázaton, és pályaműve nyertes lett.

Január 30-án pedig megállapodás született a két szervezet között. Megállapodás arról, hogy a Lions klub hogyan, milyen formában tudja segíteni az egyesületet. Megkérdezték az egyesület vezetőségétől, hogy mire van szükségük, mi az, amivel hozzájárulhatnának munkájukhoz. Ők örömmel vették ezt a gesztust, hisz az az igazi segítség, amikor abban kapnak támogatást, amit maguk nem tudunk megoldani, részben információ hiány, részben az anyagi feltételek hiánya miatt.

Zsámboki Árpád, Márkus Árpád, Bősze György, Nagy Lászlóné és Kissné Marika
Fotó: Kopcsándi Gyula

A megállapodás során a Vakmerő Szakácsok megmutathatják tudásukat Bozsokon, a Lions klub által szerveződő főzőversenyen. Segítséget kapnak a VAGYOK programon való megmérettetéshez. A látásukban korlátozott embereknek egyik, ha nem a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy nehezen tudnak közlekedni. Ígéretet kaptak, hogy szponzorálást kapnak két programjuk szállítási feladatainak megoldásához. A piacon megjelent egy „okos fehérbot", amely a mai technikának megfelelően segíti a közlekedést. Az egyesület lehetőséget kap arra, hogy tagjaival megismertesse és kipróbáltassa ezt a segédeszközt.

Elkezdődött a 2017-es év, ami egy hasznos, értékes, és hosszú távon gyümölcsöző megállapodást hozott a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete számára. Erősödött a két szervezet közös munkája.

Kopcsándiné Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!