Civil

2015.06.18. 12:10

Ünnepel a sopronhorpácsi kórus

Sopronhorpács - Liszt emlékhangversenyre készül a sopronhorpácsi Szentirmay Elemér Vegyeskar. Három emléktábla van a faluban, melyet egyetlen lelkes társaság fűz össze, és ez éppen ez a kórus, a település talán leghosszabb ideje működő kulturális csapata.

Civil Tudósítónktól

– Nem egyesületként működnek, hanem olyan zenét kedvelő emberek, akik barátként gyűlnek össze hétről hétre, és énekelnek immár 37 éve – mondja Horváthné Kemény Tünde karvezető.

A Szentirmay Elemér Vegyeskar közel negyven éve működik. Fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi

Névadójuk Szentirmay Elemér zeneszerző, népszerű dalköltő, több népszínmű megzenésítője, aki 1836-ban itt született Horpácson. Liszt Ferenc többször elismerően szólt róla, levelet is írt a dalköltőnek. A kultúrház épületének északi falán 1958-ban emléktáblát avattak tiszteletére. Az emlékünnepséget Freier József akkori kántor-tanító, iskolaigazgató szervezte. Ő alapította a jelenlegi kórus elődjét az ötvenes években. Vezetésével a vegyeskar szép sikereket ért el, de távozásával a közös éneklésnek vége szakadt. 2013-ban az általános iskola falán Freier József tiszteletére avattak emléktáblát, Sopronhorpács Község Önkormányzata pedig Posztumusz Sopronhorpács Díszpolgára címet adományozott számára. Fia, Dr. Freier József a mai napig lelkes és hűséges patronálója a kórusnak. 1978-ban Gintli Zoltánné, Erna néni irányításával az énekkar újjászerveződött, majd 1998-ban tőle vette át a karvezetést Horváthné Kemény Tünde. Nagy szeretettel beszél a kórusról, akik közt még ma is énekelnek néhányan az alapítók soraiból. Irányításával repertoárjuk folyamatosan bővül, a klasszikus művektől a népdalfeldolgozásokon át, mai szerzők műveit felölelve sokfajta műsort tudnak a színpadra varázsolni. Szűkebb és tágabb környezetük kórustalálkozóin rendszeresen részt vesznek, több külföldi fellépésen is sikert arattak ( Zseliz, Bécs, Jennersdorf).

Idén nyáron ötödik alkalommal rendezik meg a Liszt emlékhangversenyt a faluban. Pozsgai Zoltán zongoraművész szervezi, a Liszt Ferenc Társaság, a Római Katolikus Egyházközség, a Szentirmay Elemér Vegyeskar és a Sopronhorpácsért Egyesület támogatásával.

A Széchenyi - kastélyban az 1872-ben és 1874-ben az uradalom akkori birtokosa, Széchenyi Imre látta vendégül néhány héten át Liszt Ferencet, aki a kastély nyugalmában zenésítette meg Jókai Mór Holt költő szerelme című versét Petőfiről. Az itt tartózkodás emlékét márványtábla jelzi a kastély falán, melyen a hangverseny előtt elhelyezik az emlékezés koszorúját. A hangverseny igazi ünnep lesz a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!