Civil

2017.07.14. 20:34

Uraiújfaluval ismerkedtek a répcelaki iskolások

Uraiújfalu - A répcelaki plébánia évek óta nyári kirándulóhetet szervez az iskolásoknak, aminek keretében a plébánia öt településének nevezetességeit keresik fel. Az idei évben a negyedik napon Uraiújfalu volt a helyszín.

Civil Tudósítónktól

A nap kezdetén az 1784-ben épült evangélikus templomot tekintették meg a kirándulók, felfedezve az érdekes kialakítású épület zegzugait. Ezt követően az egyházközség gondnoka a történelem szeretetére bátorította őket, valamit az I. és II. világháborús emlékekről, múltbéli relikviákról beszélt.

A szentmise előtt a templomban egy kamionvezető osztotta meg tapasztalatait, hogy Kelet-Európában a keresztény vallásosságnak milyen mély megnyilvánulásait szemlélheti. A szentmisén a hitoktató vezetésével a diákok zenéltek, és lelkesen énekelték az ifjúsági énekeket.

Ebéd után az óvoda udvarán lévő emléktáblánál hallhattak a helyi születésű Bezerédj Amáliáról, aki az első magyar gyermekkönyv szerzője, és verseit az ovisok mondták el. Innen a neves katonazenész, Figedy Fichtner Sándor szülőházához mentek.

A művelődési háznál vidám métázás következett, majd a helyi világszabadalomról, az összecsukható zsebesernyő feltalálásáról halhattak a gyermekek, és megnézhették az első prototípusokat. A vidám számháború csatái után a szentivánfai Árpád-kori eredetű templom megtekintésével fejeződött be uraiújfalui napjuk.

Szöveg és fotó: Gáncs Jánosné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!