Civil

2015.12.01. 10:07

Utak, középületek új köntösben Sopronhorpácson - A cél a fiatalok letelepedésének a támogatása

Sopronhorpács - Folyamatos fejlesztés jellemző a településen, újabb projektek zárultak sikerrel.

Civil Tudósítónktól

Sopronhorpácson ötletekben nincs hiány, de ettől még nem különbözne egyetlen más hasonló adottságú településtől sem. Hogy itt sorra meg is valósulnak, az már elgondolkodtató. Az önkormányzat jól sáfárkodik a falu pénzével, kihasználva a pályázati lehetőségeket, kiegészítve az elnyert támogatásokat. Talabér Jenő polgármesterrel és Czipetics Györgyné jegyzővel beszélgettünk.

- Az önkormányzat megvásárolta helyi tulajdonosoktól azt a területet, amelyen 16 összközműves építési telket alakítunk ki. Jelenleg folyamatban vannak a telekosztások, a közművek tervezése, hogy a jövő évben ezeken a telkeken új otthonok épülhessenek - mondja a jegyző asszony. - Nem titkolt célunk a fiatalok megnyerése, letelepedésük támogatása.

- Jövő hét végén kerül sor azoknak az utaknak átadására, amelyek aszfaltozását, kétoldali szegélyezését a település szintén saját erejéből valósította meg. Bár az útfelújítás pályázatként indult, sajnos nem nyert; ám az elhatározás megmaradt. Olyan utcák újultak meg, amelyek forgalma az ott épített új házaknak köszönhetően egyre nő, s rajtuk keresztül biztosított a közintézmények könnyű elérhetősége - fűzi tovább a gondolatot a polgármester. - Ezt követően terveink szerint folytatódik a Fő utcában a járda felújítása, hiszen a fejlesztések során fontossági sorrendet igyekszünk szem előtt tartani. 

Az infrastruktúra-fejlesztése mellett fontos az élhető közösségi terek kialakítása, amelyek biztosítják a minőségi szabadidős tevékenységek, szórakozási lehetőségek szervezésének feltételeit. Ennek jegyében befejeződött a dr. Sedlmayr Kurt Művelődési Ház teljes körű felújítása. Az épület külső és belső átalakítására fordított összeg lehetővé tette, hogy a könyvtár szakmai eszközfejlesztése és korszerűsítése is megtörténjen egy újabb pályázat segítségével 10 százalék önerő mellett. Az új bútorok, informatikai berendezések, szőnyegek, paravánok biztosítják a működés feltételeit, a programok lebonyolítását.

- Szeretnénk az épületet valóban belakni, élettel megtölteni. Központi szerepét akarjuk tovább erősíteni, hiszen a könyvtár mellett helyet ad az énekkarnak, a nyugdíjas klubnak, a sportolóknak; óvodai, iskolai és önkormányzati rendezvényeknek, színházi előadásoknak - meséli örömmel a jegyző. A lezárult projekteken túl is van még olyan, amely a kedvező őszi időjárásnak köszönhetően a végéhez közeledik, így hamarosan azokról is beszámolhatunk.

Szerző: Sodicsné Horváth Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!