Civil

2017.07.07. 09:23

Véget ért a jubileumi városvédő tábor Szombathelyen

Szombathely – Városvédő fiatalok dolgoztak egy héten keresztül Szombathelyen. Az Aranyhíd Nevelési – Oktatási Integrációs Központ szépen kidolgozott, régi kerítésén végeztek állagmegóvó munkálatokat a fiatalok.

Civil Tudósítónktól

A Város- és Faluvédők Szövetsége 25 évvel ezelőtt hívta életre az Országos Ifjúsági Örökségvédő Tábort, amelyen azon fiatalok vehetnek részt, akik a szövetség pályázatán eredményesen szerepeltek. A 12-18 éves fiatalok pályázati úton kapnak lehetőséget arra, hogy két kezük munkájával is kipróbálhassák: valóban tudnak tenni az épített és természeti környezet védelméért.

A tábor megálmodója, lelke és motorja Pinczésné Kiss Klára. A jubileumi tábornak az idén Szombathely városa adott helyet, szervezője a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke, támogatója SZMJV Önkormányzata volt. A fiatalok és kísérőik vasárnap érkeztek és egy hétig élvezték a szombathelyiek vendégszeretetét.

A táborban a délelőttök munkával teltek, délután pedig változatos programot állítottak össze a szervezők a fiataloknak. Hétfőn délután a városházán dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte a táborozókat. A városnéző túrán Orbán Róbert vezetésével járták végig Szombathely látványosságait.

Fotó: Bődi Lívia

A keddi napon Kőszegre utazott el a csapat, ahol Kőszegfalviné Pajor Klára mesélt sok érdekességet. A visszafelé úton Velem, Novákfalva érintésével érkezett vissza a társaság Szombathelyre.

Szerdán a kámoni arborétum megtekintése villanyozta fel a fiatalokat, hiszen a sok érdekes növény mindenki figyelmét felkeltette. A városnézés mellett a helytörténet sem maradhatott el. Csütörtökön Spiegler Tibor a Berzsenyi Könyvtárba várta a csapatot, ahol az Ezt találtam a fiókban és Barangolók című előadásából szerezhetek hasznos információkat a diákok.

Nagyon fontos volt a figyelem, hiszen az esti totókban mindig az aznap látottak, hallottak kapták a főszerepet.

Pénteken délelőtt meglátogatta a táborosokat Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke, felesége Ruttka Andrea és Széphegyi László, a szövetség alelnöke. A közösen elfogyasztott ebéd után a levéltárban folytatódott a program, ahol dr. Melega Miklós vezetésével nézték meg a „Szombathely mindenkép(p)en” című kiállítást. Innen indultak a csapatok a megadott helyszínekre, hogy teljesítsék a vetélkedő feladatait.

Visszatérve a kollégiumba kötetlen beszélgetés keretében Ráday Mihály gondolatait is meghallgathatták a fiatalok. Elnök úr és alelnök úr itt adta át a szövetség pályázatán nyert fiataloknak az ajándékot, amit a budapesti díjátadón nem tudtak átvenni.

Szombaton délelőtt még folytatódott a munka, déltájban történt meg az utolsó ecsetvonás a kerítésen, mindenki nagy örömére és elégedettségére. Délután a fiatalok vízibiciklizéssel töltötték a szabadprogram egy részét, majd visszatérve a szállásra megkezdődött a készülődés a táborzárásra.

Az előzőleg megbeszéltek szerint minden csapatnak egy egy előadást kellett bemutatniua a hét eseményeiből, valamint elő kellett adniuk a csapatindulót. A joghurtetető és almaléitató versennyel véget ért a vetélkedő. Ezt követően a zsűri – amely egész héten pontozta a csapatokat - az esti produkciókat is értékelve, meghozta végleges döntését a csapatok helyezését illetően.

Az eredményhirdetés után a Város- és Faluvédők Szövetsége részéről a táborvezető, Pinczésné Kiss Klára Ráday Mihály Védőbeszédek című könyvével ajándékozta meg a szombathelyi egyesület elnökét. Az elnök is megköszönte a fiataloknak az egész heti kitartó munkát, majd minden táborozónak és kísérőnek egy ajándékcsomaggal és könyvvel kedveskedett.

Vasárnap reggel a búcsúzkodás következett, hiszen ki autóval, ki vonattal, de mindenki hazafelé vette az irányt. Nagy megtiszteltetés volt városunknak és az egyesületnek is, hogy a negyedszázados tábornak Szombathely adhatott helyet.

Bődi Lívia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!