Civil

2017.04.13. 08:09

Versek ünnepe a könyvtárban, Pálfy Margittal

Szombathely - Szimfónia címmel különlegesen szép előadói estre invitálta a Berzsenyi Dániel könyvtár a verseket kedvelő közönséget.

Civil Tudósítónktól

Pálfy Margit színművész tíz önálló előadói estje közül ezúttal Szécsi Margit, Nagy László, Szilágyi Domokos és Kondor Béla ritkán hallott, nagy lélegzetű verseit tolmácsolta bensőséges, ugyanakkor intenzív előadásmódjával a megjelenteknek.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A művésznő jól ismert az irodalmat szerető és értő szombathelyi közönség előtt, legutóbbi előadóestjén Márai Sándor műveit szólaltatta meg a könyvtár falai között, hatalmas sikerrel.

Verses előadását Szécsi Margit gyönyörű szavaival kezdte, akiről legutóbb már elmondta közönségének: „Életem aranymetszéspontja, ha nem ismerem meg a verseit, valószínűleg sosem állok színpadra.”

„ Úgy néztem magamra mindig,

ahogy csodára nézni illik,

csodára, az ember fiára,

kezeire, nyírott hajára.”

Szécsi Margit verseinek jellegzetes műformája a „hosszú vers”, szuggesztív jelképekkel, ezt tükrözték is az est folyamán elhangzott költeményei.

Pálfy művésznő kétrészes előadóestjén nagy tetszéssel fogadta a megjelent versszerető közönség Szilágyi Domokos verseit, a költő műveiben Bartók Béla példájára a népi és a modern törekvéseket kívánta egyesíteni.

Kondor Béla sokoldalú személyiségként a festészet mellett verset és prózát is írt, műveit elismerték kortársai, elsősorban Nagy László és Pilinszky János. Az est folyamán elhangzott versei, köztük a „Harminc éve holt költő beszél bensőmben” igazolták tehetségét, különleges költői hangját, a József Attilához kötődő „kondori beszédmódot”:

„ fordul a szél és

hiába fésüli hajad, az

nem engedelmeskedhet ”

Nagy László műveiből az est folyamán a „Medvezsoltár” című izgalmas, dinamikus hangvételű verset tolmácsolta az előadó, ismét bizonyítva a költő műveinek közönségvonzó erejét.

A versek tolmácsolását Janis Joplin „Piece of my heart” című különösen szép dalával színesítette a művésznő.

Pálfy Margit előadásmódját átitatja a szenvedélyesség, hangja hol érzéki, hol szigorúan csengő, versmondására a magas fokú szellemi és érzelmi gazdagság a jellemző. Megrendítő hitelességgel közvetíti a költők gondolatait, érzéseit, mint mondta:

„Engem az indulat, a szenvedély, a látvány Szentháromsága vezet. A mindenkori közönség a partnerem, akikkel együtt érzünk, együtt gondolkodunk.”

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!