Civil

2015.05.27. 10:37

Vidáman, szabadon, gátlások nélkül – Slammerek a Sala Terrenában

A Genius Savariensis Szabadegyetem kultúra-kurzusának keddi előadásán Magyarország első múzeumában, a Sala Terrenában a Savaria Slam Poetry lelkes csapata volt a vendég.

Civil Tudósítónktól

Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész vezette be a hallgatóság számára egyedülállóan különleges műsort; a tanár úr a tőle megszokott, élvezetes-lendületes előadásban beszélt arról, egyáltalán mi is az a slam poetry, és hogyan terjedt el világszerte.

A slam poetry a jelenlét és a jelen idő művészete, villámköltészet, amely tükrözi a mai életet, megmutatja, hogyan látják, értelmezik a mai fiatalok a klasszikus verseket. Mondhatnánk: sajátos közvetítés a pillanat és az örökkévalóság között.

A slam fiatal műfaj, múltja csekély, jelene kibontakozóban, jövője ígéretes. A hagyományos költészetnek olvasói vannak, a slamnek hallgatói, a slam tulajdonképpen rap, zene nélkül. A slam poetry-rendezvényeken szabad a mikrofon, tehát bárki megragadhatja a lehetőséget és elmondhatja azt, amit szeretne.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A szombathelyi egyetemisták 2012 októberében alakították meg a Savaria Slam Poetryt és azóta rendszeresen nagy sikerrel fellépnek klubesteken, egyetemi és városi rendezvényeken. Tagjai: Baaj Mohamed Ádám, Krausz Dávid, Mersich Ádám, Rozmán Kristóf, Supán Ádám és Varga Richárd.

Fűzfa Balázs által válogatott 12 legszebb magyar versre a „slampoetrysták" tükörreflexiót készítettek a saját maguk elgondolásában, parafrázisokat létrehozva. Vidáman, szabadon, gátlások nélkül mondták el az irodalmi kurzus közönségének a maguk alkotta rímeket.

És csodák-csodája, nem szakadt le a plafon és a csillár, működtek a rímpárok, a közönség örült és talán még Vörösmarty Mihálynak sem esett volna le az álla a Vén cigány versének átköltését hallva: „Húzd rá, tesó, egyesülj a mikrofonnal..."

Fűzfa Balázs nem kis büszkeséggel mondta, hogy a 12 legszebb magyar slam-et közszemlére tették, négy videó- és nyolc hangfelvétel formájában, amely a Magyarság Házában a „Mi magyarok kiállítás" részeként tekinthető meg a magyar kulturális örökség részei mellett.

A szabadegyetem irodalmi kurzusának sikeres előadásai az ősszel folytatódnak, de már új helyszínen, az Egyházmegyei Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!