Civil

2017.08.04. 09:40

Voltak, akik soha nem tértek vissza

Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól augusztus 6-án, vasárnap délelőtt fél 11-kor Toronyban, az óvoda falán lévő emléktáblánál.

Civil Tudósítónktól

Augusztus másodika a roma holokauszt emléknapja. Ebből az alkalomból augusztus 6-án, vasárnap, a délelőtti szentmise után, körülbelül fél 11-kor tart koszorúzással és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést Torony Község Önkormányzata és a Toronyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat az óvoda falán elhelyezett emléktáblánál. A közös megemlékezésre, főhajtásra várják a toronyi lakosokat.

Torony volt az első település hazánkban, ahol köztéri emléktáblát avattak a roma holokauszt emlékére. Ez 1984. augusztus 11-én történt, elhurcolásuk negyvenedik évfordulóján. Később, 2004-ben, az ondódi romák elhurcolásának hatvanadik évfordulóján egy újabb emléktáblával és három domborművel bővült az emlékhely, utóbbiakat Marosits József szobrászművész készítette.

Szöveg és fotó: Pék László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!