Civil

2017.06.08. 15:32

Zúzapörkölttől az áfonyáig – Tizenhárom csapat főzött Egyházasrádócon

Másodszor rendezett főzőversenyt a Falurészek Egyházasrádócért Egyesület. Egyre több helyinek jön meg a kedve a főzéshez: tavaly nyolc, idén már 13 induló volt. Újoncok nyertek: vaddisznóhússal érdemelték ki az aranyérmet.

Civil Tudósítónktól

A kultúrház udvarán főttek a finomságok. Amíg a versenyzők az étel elkészítésén fáradoztak, a szervezők vidám hangulatot biztosítottak ahhoz, hogy a séfek minél felszabadultabban főzhessenek.

A szervezők

Sokféle ételt készítettek a versenyzők: szinte nem is gondolnánk, hogy szabadtéren is ennyi minden főzhető! Volt ott a zúzapörkölttől kezdve a húsos káposztán keresztül paprikás krumpli uborkával, pörkölt füstölt csülökkel, vargányával és áfonyával, szóval minden, ami „szem-szájnak ingere". Eközben gyűltek az érdeklődők is szép számmal, akik úgy gondolták, hogy ők a gasztronómia terén nem a kivitelezésben, hanem sokkal inkább a kóstolásban nagymesterek.

Az első helyezett étel

Tegyük hozzá azért azt is, hogy kóstolni nemcsak a tűz fölött rotyogó kondérokból lehetett, hanem finomabbnál finomabb pálinkákból is. Aztán, hogy ne csak a felnőttek érezzék jól magukat, a gyerekeknek játszósarkot, kézműves foglalkozást, és lovaglást kínáltak a szervezők. A mozgalmas délutánra elkészültek a versenyző fogások: irigylésre méltó dolga volt a zsűrinek, hiszen szebbnél szebb tálalások és finomabbnál finomabb ételek közül választhatták ki az általuk legjobbnak tartottakat.

Az első helyezett csapat

Az idei győztes egy újonc lett: az Egyházasrádóci Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület által készített vaddisznópörkölt vargányával és dödöllével. Második helyen az ÖTE ificsapata végzett, ők erdőkerülő sertéspörköltet készítettek áfonyával. Már visszatérő versenyzőnek számítottak, ezért az sem meglepő, hogy a különdíjat is ők vihették haza.

A második helyezett csapat

A harmadik helyen a tavalyi győztes, a NyaldMegAKanalam csapatának dürümje lett. Volt még két különdíjas: polgármesteri különdíjat a Zsiványok által készített pincepörkölt a'la zsiványok nevű étel érdemelte ki, a zsűri elnöki különdíjában pedig az ÖTE maradék füstöltcsülkös pacalja részesült.

Szöveg és fotó: Falurészek Egyházasrádócért Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!