Csehimindszent

2015.04.02. 11:49

Ausztriában barangoltak a csehimindszenti diákok

Gyökeresen megváltozott az iskolai élet a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskolában a sikeres pályázatoknak, fejlesztéseknek köszönhetően. Új számítógépek, laptopok, interaktív táblák, a legmodernebb eszközök által adottak a feltétételek a kompetenciák fejlesztéséhez, amely nagyon sok egyedülálló lehetőséggel egészül ki. Ilyen program volt az ötnapos ausztriai találkozás a bécsi testvériskolával.

Civil Tudósítónktól

A csehimindszenti intézmény 2014. szeptember 1-jétől egy sikeres pályázatnak köszönhetően testvériskolai kapcsolatot ápol a bécsi Private Neue Mittelschule im Herz Maria-Kloster iskolával. A projektben 30 tanuló és 6 pedagógus vesz részt.

Szeptembertől folynak a német nyelvi fejlesztő foglalkozások két csoportban. Ezeken kívül heti foglalkozások zajlanak, ahol a projektben részt vevő tanulók ismerkednek Ausztria földrajzával, történelmével, gasztronómiájával, azokkal a nevezetes helyekkel, ahova a személyes találkozó és a nyári tábor 5-5 napján el fognak jutni. A 10 alkalmas programsorozatban színházlátogatások, túrák, kirándulások, állat- és környezetvédő napok, Tündérkert program, Mindszenty-emlékverseny, Mindszenty-emléktúrán való részvétel szerepel. A négy előadássorozat interaktív foglalkozásainak témái: Ismerkedés az Európai Unióval; Drogprevenció; Bemutatkozás a testvériskolának; Egészségnevelés, egészségfejlesztés. Az öt műhelymunka foglalkozásainak témái: Nemzetközi szervezetek megismerése; Érzékenyítő tréning, a másság elfogadása; Hátrányos helyzetű csoportok megismerése. Május végén egynapos kiránduláson az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatnak.

2015. március 21-étől 25-éig a csehimindszenti 30 tanuló és 6 pedagógus Ausztriába utazott, hogy megismerjék a testvériskola tanulóit és pedagógusait, hiszen eddig csak a közös internetes oldal segítségével tartották a kapcsolatot. Ausztriában először is Riegersburg nevezetességeit tekintették meg. Látogatást tettek a Zotter csokoládégyárban, ahol a gyártás folyamatába is betekintést nyertek, illetve a 90 perces vezetés alatt több alkalommal is lehetőség nyílott a kóstolásra. Majd Graz városa következett. A projekt résztvevői ellátogattak a város nevezetes helyeire. Végül a szálláshelyre, a Lackenhofban található Sport Hotelbe utaztak. A szálló közösségi termeiben délelőtt német nyelvi fejlesztő órákon vettek részt a tanulók.

Március 22-én a tanulók és pedagógusok Halleinbe, a sóbányába látogattak. Bányavonattal és bányacsúszdán jutottak a bánya mélyébe. Különleges látnivaló volt a színes fényekkel megvilágított földalatti tó, ami már Németország területéhez tartozik. A tavon tutajjal keltek át. Salzburgban a Festungsbahnnal érkeztek fel Hohensalzburg várába. Meglátogatták Mozart szülőházát.

Március 23-án a délelőtti német nyelvi órák után a Nagy-Ötscher hegy meghódítása következett. A kb. 1600 m magasba sílifttel mentek fel a gyerekek és felnőttek. A felhők fölé érkezvén csodálatos panorámában gyönyörködhetett a csoport. A késői ebéd után Göstlingben, a Solebad fürdőben töltötték a délutánt, ahol gyakorolhatták a tanulók a testnevelésórákon elsajátított úszást és kipróbálhatták nyelvtudásukat. A lackenhofi szálló előtti havas pályán az esti fényekben páratlan élmény volt a közös szánkózás.

Március 24-én délelőtt a Neubergben található üvegmanufaktúrát látogatta meg a csoport. A gyönyörű színekben pompázó dísztárgyak, ékszerek megtekintése mellett betekintést nyertek az üvegtárgyak készítésébe is. Mariazell volt a projekt résztvevőinek következő állomása. A Pirker cukrászdában a mézeskalács készítésének rejtelmeit ismerték meg, valamint méhviaszból gyertyát készítettek. A kegytemplomban megtekintették Mindszenty József bíboros volt nyughelyét, majd feljutottak a kálváriára. Március 25-én kora reggel a kis csapat Bécs felé vette az irányt. Hatalmas élmény volt mindenki számára Madame Tussauds Panoptikuma: többek között a történelem, a művészetek, a tudomány, a sport hírességeinek élethű viaszszobraival pózolhattak a tanulók. Ellátogattak a Bécs 3. kerületében található Hundertwasser-házhoz is.

13 órára várták a Vas megyei csoportot a bécsi testvériskolában. Ebéd után a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola tanulói és Kardos Szabina némettanár bemutatták intézményüket a testvériskola tanulóinak, pedagógusainak. Majd közös játék és ajándékozás következett. Hamar elröppent a találkozás pár órája. A búcsúzás után a projekt résztvevői Bécs főteréről indulva  egy hosszú séta során megismerkedtek a belváros nevezetességeivel. László Jánosné igazgatónő, a projekt szakmai vezetője kalauzolta a csoportot, mondta el a nevezetes helyekről a tudnivalókat. Megtekintették a Parlamentet, az Operaházat, a Városházát, a Városi Színház épületét, a Burg épületegyüttesét, a Stephans-dómot, sétáltak a Graben-en.

A projektben részt vevő csehimindszenti iskolások és pedagógusok örök élményekkel érkeztek haza az ötnapos programról. Az élmények mesélése a társaknak, kollégáknak azóta is tart, melyet hamarosan egy vetítéses útibeszámolóval is közkinccsé tesznek.

Ódorné Fehér Beatrix

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!