Csehimindszent

2015.08.31. 12:28

Németül tanultak és többször jártak a csehimindszenti diákok Ausztriában

Csehimindszent – Harminc helyi kisdiák vett részt a magyar–osztrák tanulmányi programban. Intenzíven ismerkedtek a német nyelvvel és több tartalmas ausztriai utazáson vehettek részt a hegyháti gyerekek.

Bakos Ágnes

– Tavaly augusztusban kezdtük és a napokban zártuk az együttműködési programot – tájékoztatott Ódorné Fehér Beatrix projektmenedzser.

A Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola egy sikeres pályázatnak köszönhetően építette ki a testvériskolai kapcsolatot a bécsi Private Neue Mittelschule im Herz Maria-Kloster iskolával.

Eleinte online volt a kapcsolattartás, a webes találkozásokat pedig személyes látogatások követték. Harminc diák és hat tanár volt kedvezményezett Csehimindszentről.

– A tanulók német nyelvi tudása sokat fejlődött a tanórán kívüli foglalkozásokon, bátran szólaltak meg a bécsi testvériskolában tett látogatás alkalmával – mondta a projektvezető.

Nem csak a nyelv elsajátításán volt a hangsúly, hanem Ausztria földrajzáról, történelméről, gasztronómiájáról is sokat hallhattak.

A megismert helyszínek egy részét bejárták idén: megismerkedtek Riegersburg, Graz, Salzburg, Neuberg, Mariazell nevezetességeivel.

Jártak a Hallein melletti Dad Dürnberg sóbányában, az Ybbstaler Solebad fürdőben Götsling-ben. Bécsben, a városnézés alkalmával a Parlament, a Városháza, a Városi Színház, a Természettudományi Múzeum, a Burg, az Operaház, a Hundertwasser Ház épületeit láthatták a tanulók.

Jártak az Eisenerz-ben található Erzberg-i ércbányában, Bruck an der Mur városkában is.

Mariazell-ben kabinos felvonóval, a „gondolával” feljutottak a Bürgeralpe-re. Megtekintették a kegytemplomot, amely fontos a csehimindszenti diákoknak, hiszen az iskolájuk névadója, Mindszenty József bíboros nyughelye is volt 1975-től 1991-ig.

Gloggnitz-ban, a Lindt csokoládégyár üzletében is tettek irigylésre méltó kirándulást.

Még további két tanéven keresztül tartja a kapcsolatot a két testvériskola a közös weboldal segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!