Csepreg

2015.07.28. 10:11

Fürdőzők mentését gyakorolták a tűzoltók Csepregen

Csepreg - Az utóbbi időszak híradásaiban többször is hallani lehetett olyan esetekről, amikor fürdőzők kerültek bajba, akár saját felelőtlenségük, akár a riasztási jelzések figyelmen kívül hagyása, vagy épp hirtelen rosszullét miatt. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tovább folytatja a vízből mentési gyakorlatokat, melyekkel a hasonló esetek kezelésére készítik fel a tűzoltókat.

A vízi balesetek jelentős részét emberi gondatlanság okozza, a fürdőzők, horgászok nem a kijelölt helyen tartózkodnak, figyelmen kívül hagyják a veszélyjelzéseket, vihar közeledtére figyelmeztető felhívásokat, nem hagyják el kellő időben a vizet, nem számolnak a szél korbácsolta hullámokból adódó kockázattal, a villámlás veszélyeivel, nem mérik fel reálisan úszóképességüket, de az is előfordulhat, hogy egy hirtelen rosszullét, izomgörcs miatt szorul segítségre a fürdőző.

Bár Vas megyében – a Szajki-tó és a Vadása-tó kivételével – nem található nagyobb, fürdőzésre alkalmas tó, de a nyári, forró időszakban a kisebb csónakázó-, illetve horgásztavakon, az Abért-tónál, vagy épp a Rába folyó egyes szakaszain is számítani lehet a hőségben felfrissülésre vágyó fürdőzők jelenlétére.

A vízből mentési gyakorlatok célja, hogy a tűzoltó állomány azokra az esetekre is felkészüljön, ha épp vízben bajba került fürdőzőket, csónakból vízbe esett horgászokat kellene mielőbb kimenteni és biztonságba helyezni. Korábban Sárváron, Celldömölkön és Kőszegen is gyakorlatoztak már a tűzoltók, hogy felelevenítsék vízből mentési ismereteiket, ezúttal viszont a csepregi horgásztó szolgált a gyakorlat helyszínéül.

Fotó: Zelenyánszky Zsolt tű.őrgy., Vas MKI

A feltételezés szerint úszás közben lett rosszul egy fürdőző, lába váratlanul begörcsölt, megijedt és fuldokolni kezdett. A part mentén horgászók lettek figyelmesek a csapkodásra, segélykiáltásokra, azonnal tudták, hogy baj van, megpróbáltak a fürdőző segítségére sietni és értesítették a tűzoltókat. A csepregi önkormányzati és szombathelyi hivatásos tűzoltók vettek részt a gyakorlaton, akik különféle módszerekkel igyekeztek minél gyorsabban, biztonságban kimenteni a bajba jutott fürdőzőt. A tűzoltók felelevenítették a különböző speciális mentési módokat, gyakorolták a mentőeszközök megfelelő használatát.

A tűzoltók a gyakorlat során kiemelt figyelmet fordítottak a mentőfelszerelések szakszerű és biztonságos használatára, felkészültek az esetleges vízből mentési feladataikra, így a gyakorlatvezető a gyakorlatot „MEGFELELT" értékeléssel zárta.

Címkék#Csepreg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!