Csepreg

2015.10.09. 19:11

Programozói fellegvár lett Csepreg? - Két középiskolás is bedolgozik egy szombathelyi cégnek

Csepreg - A csepregi szakközépiskola Vas megyében egyedüliként csatlakozott az európai programozási héthez. Mobiltelefonra írnak játékprogramot.

Budai Dávid

A csepregi Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Vas megyében egyedüliként csatlakozott az október 10. és 18. között Európában immáron harmadik alkalommal megrendezett európai programozási héthez (Code week) - tudtuk meg Dorner Kornéltól, az iskola igazgatójától. A program elsődleges célja, hogy megmutassa: a programozás amellett, hogy hasznos, egyben szórakoztató is. Fontos, hogy a diákok megértsék, az informatikai életpálya számukra is elérhető.

A programozás kiemelkedő karrier, kimagasló fizetéssel és biztos elhelyezkedési lehetősséggel. Hogy mennyire könnyű állást találni programozóként, azt jól érzékelteti, hogy az iskolát nemrégiben felhívta egy szombathelyi cég, hogy segítsenek, mert feladtak ugyan programozói álláshirdetést, ám arra senki nem jelentkezett. Így most két tehetséges 12-es diák fog bedolgozni a cégnek. Az Európai Bizottság becslése szerint 2020-ra több mint 800 ezer betöltetlen informatikusi állás lesz Európában, többségében programozókat keresnek – ezt már Takács Tibor informatika szakos tanár mondta, aki hozzátette: igaz hogy nagyon fejlett hardvereink vannak, de nincs, aki megírja hozzá a szoftvert. Olyan ez, mint egy kiváló versenyautó, amihez nincsen sofőr.

Takács Tibor hangsúlyozta: a programot ugyan az ő iránymutatásai alapján, de mindenki önállóan írja meg. Választ próbáltunk keresni arra, is, hogy vajon mi lehet az oka, hogy szerte Európában ennyire kevés a programozó. Az informatika szakos tanár szerint az egyik ok, hogy a gyerekek, bár az informatika bűvöletében élnek, a programozással egyszerűen nem találkoznak, és ezért nem is tudják, hogy pontosan mit takar. Jó tudni, hogy egy leendő programozónak a logikus gondolkodás és kreativitás elengedhetetlen. Takács Tibor elmondta: náluk hetvenen tanulnak programozást, márpedig ez szinte egyedülálló a vidéki iskolák között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!