Csepreg

2015.03.08. 09:45

Szoros, de tartható a költségvetés Csepregen

Csepreg - Szoros, de tartható a költségvetés - jellemezte Vlasich Krisztián, Csepreg város polgármestere a napokban elfogadott tervezetet.

Cseszkó Tamás

Február 26-án, a testületi ülésen szedték ízekre a képviselők Csepreg 2015-ös költségvetését. Először az intézmények vezetői összefoglalták igényeiket, így kiderült, hogy több mint 146 millió forinttal kellene többet költenie a városnak, mint amennyi forrás a rendelkezésre áll.

Már januárban, a városfejlesztési és pénzügyi bizottság ülésén megfogalmazták azokat az irányokat, amelyek alapján egyensúlyba kerülhetett a bevételi és a kiadási oldal. Ezt követően pedig a polgármester egyeztetett minden intézményvezetővel.

– Az volt a célunk, hogy olyan költségvetési rendeletet alkossunk, amelyet egész évben tartani tudunk úgy, hogy közben nem hajtunk végre sem létszámleépítést, sem összevonásokat – fogalmazott Vlasich Krisztián, köszönetet mondva az intézményvezetőknek, akik elfogadták, hogy nem nyújtózkodhatnak tovább, mint ameddig a képzeletbeli takarójuk ér.

– Azon fogunk dolgozni, hogy plusz bevételi forrásokat teremtsünk a működés zavartalan fenntartásához – húzta alá a polgármester.

Munkában a testület: dr. Varga-Lazányi Irén jegyző, Vlasich Krisztián polgármester, Hárominé Orbán Erika alpolgármester és Király Árpád. Fotó: Cseszkó Tamás

A feszesebb költségvetés oka, hogy az önkormányzat kiemelten kezelné a beltéri úthálózat felújítását, amely régi, sürgető probléma a városban. A korábbi években ezzel nem is foglalkoztak, ezért most szükség van minden egyes fillérre.

– Ágh Péter országgyűlési képviselőnk tavaly év végén 67 millió forint plusz forrást szerzett a városnak, de ez az összeg sem nyújt teljes megoldás a problémánkra – emlékeztetett a polgármester, hozzátéve, hogy nagyságrendileg 20 millió forintot sikerült elkülöníteni erre a célra, amelyhez további forrásokat próbálnak szerezni pályázatok útján.

– Azt szeretnénk, hogy látványos eredménye legyen az útrekonstrukció első ütemének is – emelte ki a város első embere.

Kiderült, az utak mellett a csapadékelvezető hálózattal is évek óta probléma van, amely rendbetétele kikerülhetetlen az útfelújítások megkezdése előtt.

17 millió forintot különítettek el eszközbeszerzésre, amely a városgazdálkodás talpra állítását segíti majd. Jelenleg ugyanis nincs teherautójuk, ráadásul a kéziszerszámokból is hány van, ezek nélkül pedig akár meg is bénulhat a város ellátása.

Megkezdődött a szociális lakások felmérése is, az idén plusz forrásokat különítettek el erre a célra. A városi tulajdonú ingatlanok értéke rohamosan romlik, a városvezetés úgy látja, az elmúlt évek vesztese volt ez a terület is.

Jelentős átalakulások történtek a szociális területen is. A rendszeres szociális segély és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás átkerült a Csepregi Járási Hivatalhoz, ezentúl itt állapítják meg a kért segélyeket. Az önkormányzat hatáskörében három ellátási forma maradt. A települési lakásfenntartási támogatás lakhatásra vagy rezsihátralék törlesztésére igényelhető, legfeljebb hat hónapos időtartamra. A támogatás összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjkorhatár minimum összegét, amely jelenleg 28500 forint. A rendkívüli települési támogatás évente legfeljebb kétszer adható rendkívüli élethelyzetben, ide tartozik például a temetési segély igénybevétele is. A Városgondnokság segítségét kérhetik azok a lakosok, akik nem tudják megoldani az árokgondozást, a fűnyírást, vagy éppen a járdaszakaszuk gondozását.

– Elmondhatjuk, hogy szoros, de mindenképpen tartható költségvetést fogadtunk el – húzta alá Vlasich Krisztián, aki hozzátette, a fejlődés alapja csakis a plusz források és a támogatások megszerzése lehet.

– Nem kell aggódniuk a civil szervezeteknek ebben az évben sem – hangsúlyozta Vlasich Krisztián, kiemelve, hogy sokan nehezményezték, hogy az idén kevesebb forrásból tudja az önkormányzat támogatni a civileket. – A csepregi civil szervezetek kiemelt értéket képviselnek a városban, ezért is fontos számunkra, hogy a rendelkezésünkre álló forrásokból megfelelően tudjuk őket támogatni – húzta alá a polgármester. Hozzátette, ebben az évben jóval szerényebb összeg áll rendelkezésre, mint korábban, azonban továbbra sem feledkeznek meg a civilekről. Amennyiben a pénzügyi források lehetővé teszik, az év második felében újra lesz lehetőségük az egyesületeknek, alapítványoknak támogatást kérniük.

Gagyi Levente, a Vas Megyei Önkormányzat Civil és Nemzetiségi Kapcsolatok Bizottságának elnöke megerősítette a polgármestert, mint mondta, a társadalmi szervezetek a megyei támogatási alapra is pályázhatnak.

– Bízom benne, hogy így sikerül kompenzálni a kieső támogatásokat, és mindenki elégedetten és sikeresen zárhatja a 2015-ös évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!