Csörötnek

2016.09.25. 07:02

Szőlő nélkül is vidám volt a csörötneki szüreti mulatság

Csörötnek - Bár a közeli szőlőhegyen siralmas volt a termés, a 14. Csörötneki Szüreti Vigadalmon mégis fergeteges buli kerekedett.

Elek Szilveszter

A hangulatot már a házasságok viszontagságaira utaló poénokkal fűszerezett szüreti köszöntő megalapozta. A kacagást könnyek váltották fel - a helyi általános iskola nebulói csaltak örömkönnyeket rokonaik szemeibe zenés-táncos produkciójukkal.

Nem csak az apróságok ropták, néptáncosokat is láthatott a közönség. De meglehetősen szerény az olyan szüreti vigadalom, ahol csak a színpadon ropják: a csörtönekiek is táncra pördültek, kifulladásig rúgták a port, miközben ismert énekesek, például a visszatérő vendég, Kaczor Feri daloltak nekik.

A helyi általános iskolások előadása  Fotó: Elek Szilveszter

A program fénypontja, a szüreti felvonulás idén elmaradt, ugyanis a tavaszi fagyok miatt kevés termett szőlő a környéken. Vigaszul csinos, népviseletbe bújt leányok osztogattak pogácsákat a résztvevőknek. - Reméljük, hogy ezekkel a finomságokkal jobb kedvre tudjuk deríteni azokat is, akik azért búslakodnak, mert alig termett szőlőjük - mondta mosolyogva Kálmán Nóra.

Nagy Rebeka Fanny; Kovács Brigitta; Kálmán Nóra; Kornyik Judit  Fotó: Elek Szilveszter

- Sajnos az idén alaposan rájárt a rúd a helyi szőlősgazdákra - hallottuk Kocsis Zsolttól, a falu polgármesterétől. - A fagyok szinte az egész termést letarolták, ami megmaradt, az csak arra volt elég, hogy a madarak lakmározzanak belőle egy jót - tette hozzá szomorkásan.

Szukics Lászlóné és Szukics László Fotó: Elek Szilveszter

A helyi szőlősgazda, Szukics László sem lesz vidám, ha szóba kerül az idei termés. A 63 éves férfi még életében nem látott a tavaszi fagyokhoz hasonlót. - Általában háromszáz liter borhoz elegendő szőlőm szokott teremni - mesélte.

- Idén jó, ha két kosárnyi gyümölcsöm lett. Ebből pedig legfeljebb harminc liter bort tudok készíteni - mondta.

A mulató tömeg Fotó: Elek Szilveszter

Az idei év jó példa arra, hogy bár a természet olykor elvesz, de csodákra is képes - ugyanis a pusztító fagy után megannyi friss hajtás jelent meg a szőlőkön. A helyiek pedig jobb híján bizakodnak, hogy jövőre a nap fénye ismét kövér fürtökbe tudja majd belecsempészni a cukrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!