Életmód

2017.05.14. 18:05

Ébredjen korán! Van mellette hét nyomós érvünk

Ön is azok közé tartozik, akik elképzelni sem tudják, hogyan lehet reggel 6-kor frissen és vidáman felkelni a meleg ágyból? Akkor van egy rossz hírünk: azok, akik korán kelnek, egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak - érdemes követni a példájukat. Azt is megmutatjuk, hogy miért!

Vadas Krisztina

1. EGÉSZSÉGESEBB ÉLETMÓD

Ha korábban felkelünk, sokkal több időnk jut mindenre. Nyugodtan készülődhetünk a munkába, átgondolhatjuk a napi teendőket és felkészülhetünk az előttünk álló kihívásokra, és - nem mellesleg - nem leszünk mindenhonnan folyamatos késésben; elkerülhető, hogy már reggeltől stresszhatás alatt legyünk. Emellett, aki korán kel, annak van ideje nyugodtan, egészségesen megreggeliznie. A későn ébredők általában letudják egy bögre kávéval az első étkezést - ez pedig emésztési problémákhoz, hízáshoz vezethet.

2. NAPI TEENDŐK STRESSZ NÉLKÜL

A korán kelők általában már a nap első felében elintézik a teendőiket. Még munka előtt beugranak a postára vagy a gyógyszertárba - így elkerülik a délutáni tumultust, amelyet a lustálkodóknak viszont napról napra ki kell várniuk. Így a reggeli pacsirták nemcsak hogy gyorsabban, de stresszmentesebben is elvégezhetik a mindennapos fel-adatokat. Emellett pozitív érzést válthat ki, hogy mire mások felkelnek, mi már mennyi mindenen túl vagyunk - ez a lelki jóllétet is elősegíti.

3. TÖBB IDEJE JUT SAJÁT MAGÁRA

A korán kelők még kiélvezhetik, hogy csendes, nyugodt a város. Nincs forgalom, dudaszó, gyerekzsivaj - így békésen ihatják meg a teraszon, erkélyen a reggeli teát vagy kávét és még a nap első sugaraiban is gyönyörködhetnek. Valamint, mivel előbb ébrednek, előbb is lesznek készen a napi teendőikkel, így akár az egész délutánt olyan dolgoknak szentelhetik, amelyek boldoggá teszik őket: legyen az akár sport, akár hobbi vagy túrázás.

4. TOMBOL A KREATIVITÁS

Lehet, hogy este is támadnak szuper ötletei, de próbálja ki, milyen az, amikor reggel jönnek a korszakalkotó gondolatok. A korai napszakban sokkal kreatívabb az elme, így sokkal könnyebben és gyorsabban találhatunk megoldást egy problémára vagy sokkal színesebben vázolhatjuk fel egy új ötletünket a főnökünknek.

5. VAN IDŐ A MOZGÁSRA

A reggeli edzés feltölt energiával, így biztosítja egész napra a lendületet. Ha korán felkelünk, bőven jut időnk a sportra. Az edzőteremben akár még új barátságokat, ismeretségeket is szert tehetünk. Gondoljunk csak bele: reggel, frissen szívesebben beszélgetünk másokkal. Aki délután, munka után jár konditerembe, valószínűleg csak arra tud gondolni, hogy mi-előbb túl legyen rajta és hazamehessen végre - nemhogy még barátkozzon. Ha nincs lehetőségünk edzőterembe menni reggelente, akkor otthon végezzünk egy 10-15 perces gyakorlatsort! Ez főként az egyes izomcsoportok átmozgatására, nyújtására fókuszáljon: így testünk is elménkkel együtt ébred.

6. LESZÁMOLUNK A LUSTASÁGGAL!

Bizonyított tény, hogy azok, akik később kelnek, képesek akár még felkelés után is fél-egy órát a semmittevéssel tölteni, mondván, már úgysincs idő semmire, így a bűntudat is borítékolható lesz a nap további részére. Ha korán kezdjük a napot, akkor rájövünk, hogy megfelelő időbeosztással mennyire hatékonyak is tudunk lenni - és este nyugodtan vállon veregethetjük magunkat. Ugye mennyivel jobb érzés?

7. EGYEDÜLLÉT

Mindenkinek szüksége van arra, hogy egy kicsit elvonuljon a külvilágtól és csak maga legyen a gondolataival. A legtöbbünknek erre csak akkor van lehetősége, ha előbb kel, mint a család többi tagja. Gondoljunk csak bele: sokkal jobb érzés úgy ébreszteni a párunkat, gyermekeinket, hogy közben a kavargó gondolatokat már lerendeztük magunkban, ellenben azzal, hogy ha úgy kell kelni össze-vissza cikázó álmainkból, hogy a gyerekek már rajtunk ugrálnak?!

REGGELI PACSIRTÁK VS. ÉJJELI BAGLYOK

Mára kutatásokkal bizonyították, hogy nemcsak döntés kérdése, hogy korán kelő típusok vagyunk-e vagy inkább éjjel érezzük magunkat elemünkben - ez bizony a génjeinkben is kódolva van. Azonban ez nem lehet élethosszig tartó kifogás, ugyanis azt is megállapították a kutatók, hogy ugyan időbe telik, de átszoktathatjuk magunkat egyikről a másikra. Napjainkban a társadalmi berendezkedés, az intézményrendszer, a munka világa mind-mind a pacsirta típusoknak kedvez, így a baglyoknak is érdemes megfontolni az áttérést. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy a későn ébredők sem pazarolják az idejüket, ugyanis általában ugyanannyit alszanak, mint a korán kelők, csak máskor. Egy bagoly még éjszaka is aktív: nem ritka, hogy akár hajnali egykor is még e-maileket gépel vagy prezentációt készít. Ellenben a pacsirták este tíz után már használhatatlanok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!