Életmód

2017.04.09. 11:31

A 19-29 évesek negyven százaléka minden nap rágyújt

Háromszáz fiatal bevonásával készült kutatás szerint a dohányzást a megkérdezettek körében szélsőségek jellemzik: valaki vagy egyáltalán nem dohányzik vagy nagyon sokat.

Vadas Krisztina

Az egyik kereskedelmi bank állította össze a fiatalok jóléti indexét. A 19-29 éves fiatalok egészséggel, lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, családdal kapcsolatos elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálták. A felmérésből kiderült: a fiataloknál, azaz a 18-30 éveseknél nem változott a dohányzók aránya 2000 és 2014 között. Mostanra viszont csökkent, a jelenlegi mutatók szerint a korosztály negyven százaléka dohányzik, tíz százaléka már leszokott, ötven százalékuk viszont soha nem is dohányzott.

Bár a nemdohányzók már többségben vannak, még mindig sokan gyújtanak rá. A legtöbben rendszeresen dohányoznak Fotó: Pixabay

Kiderült: 2016 negyedik negyedévében voltak a legtöbben a nemdohányzók, 2015 negyedik negyedévében például még csak 47 százalékos volt az arányuk. A nemdohányzók növekedéséhez hozzájárult, hogy a diákok és a budapestiek körében magasabb, 64, illetve 62 százalékos azoknak az aránya, akik soha nem is dohányoztak. Van a vizsgálatnak egy pozitívabb eredménye is. Megtudták, hogy a fiatalok 64 százaléka próbál odafigyelni a táplálkozására, 11 százalék pedig kifejezetten tudatosan étkezik. A többség a mozgásra is fektet hangsúlyt: a fiatalok 59 százaléka azt mondta, legalább alkalmanként sportol,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!