Életmód

2015.08.15. 09:40

A háborúban édesapja rejtegette, hét gyermeket szült, feketében jár - Irén néni kilencven éve

Uraiújfalu - Vargyai Zoltánnét köszöntötték nagy örömmel 90. születésnapján a művelődési házban.

Némethy Mária

Egy ötgyermekes család egyetlen leánygyermekeként látta meg a napvilágot Irén néni 1925. augusztus 7-én Szentivánfán.  A kőműves mester édesapa biztatására varrónőnek készült, de a háborús évek megakadályozták abban, hogy kitanulja a szakmát.  Varrni azonban megtanult és azt a mai(!) napig szereti csinálni.

Húszéves volt, amikor véget ér a II. világháború, amely örökös nyomot hagyott benne. Édesapja folyamatosan rejtegette a fiatal lányt a katonák elől, sikerrel. 1946-ban férjhez ment az éppen leszerelő falubeli villanyszerelő fiúhoz. 1947 és 1957 között hét gyermekük született: négy fiú és három leány. Boldogan, de nehéz anyagi körülmények között éltek. Az apa „maszek”, tehát osztályidegen volt,  még családi pótlékot sem kaptak. A 60-as évek közepén már nem bírta a mindig becsléssel megállapított, egyre növekvő adóterhet, beadta a derekát. Állami cég alkalmazottja lett, Irén néni is dolgozott. Részes kapálást is vállalt, később óvodai dajka, majd sajtgyári munkás lett, azután tojásosztályozó a helyi állami gazdaságban, ahonnan 1970-ben nyugdíjba ment.

Az elmúlt kilenc évtizede alatt életében  a sok örömteli esemény mellett sajnos szomorú pillanatok is akadtak. Különösen szülei, majd három testvére, férje és legkisebb gyermeke elvesztése jelentett nagy megrázkódtatást számára. Bár évtizedes történésekről van szó, ő azóta is feketében jár.

Vigaszt, örömöt a körülötte lévő gyermekei, azok családjai, 12 unokája és 14 dédunokája nyújt neki. A kölcsönös szeretet és az imádságos, dolgos életmód élteti.

Most, a születésnapon szűk családi körben 45 rokon köszöntötte. Először a polgármester, Vargyai Vilmos - aki történetesen az egyik fia - az önkormányzat nevében virágcsokorral köszöntötte, majd az Orbán Viktor miniszterelnök által küldött oklevelet adta át neki. A gyerekei, unokái, dédunokái verssel, dallal, sok-sok virággal köszöntötték a szeretett  90 éves édesanyát, nagymamát és dédit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!