Életmód

2015.09.16. 19:16

A jó fajta zsírok jók

A táplálkozás és az egészség összefüggését nem szükséges bizonyítani. De milyen a helyes táplálkozás?

Némethy Mária

Az Egyesült Államokban milliókhoz jutott el egy bestseller, amelynek neurológus és táplálkozási szakértő szerzője egy sor pszichiátriai népbetegségért egyedül a szénhidrátokat teszi felelőssé.

Dr. David Perlmutter, az orvosi körökben is elismert ideg- és táplálkozástudományi szakember szerint ha a szénhidrátok okozta rombolást el akarjuk kerülni, akkor kalóriabevitelünkben radikálisan meg kell változtatnunk a szénhidrátok, fehérjék és zsírok arányát. Míg az átlagos amerikai összkalóriáinak a 60 százalékát szénhidrát, 20-20 százalékát pedig fehérje és zsír formájában fogyasztja, Perlmutter szerint az ideális arány: 20 százalék fehérje – 75 százalék zsír – 5 százalék szénhidrát. Azt vallja: táplálkozásunk gerincét a „jó fajta zsírok forrásai, mint az olívaolaj, az avokádó, a vadon élő halak, az organikusan termesztett olajos magvak és a zöldségek" kellene, hogy alkossák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!