Életmód

2015.04.28. 09:04

A kőris és a nyír okozhat gondot az allergiásoknak Szombathelyen

Szombathely – Országosan már csökken, de Szombathelyen még mindig nagy mennyiségben van jelen a nyír pollenkoncentrációja.

Szendi Péter

Az Országos Környezetegészségügyi Központ Aerobiológiai és pollenmonitorozási osztályának jelentése szerint a nyír pollenkoncentrációja már országszerte csökken, az elkövetkező napokban várhatóan az alacsony-közepes tartományban alakul, magas szintet valószínűleg már sehol sem ér el. Magas szintet elsősorban a platán, a kőris, illetve a tölgy pollenkoncentrációja érhet el helyenként, de jellemzően már ezek is inkább csak alacsony-közepes mennyiségben vannak jelen. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja lassan emelkedik, bár egyelőre alacsony marad. A múlt héten megjelentek az útifű, valamint a lórom első pollenszemei is a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül a dió, az ostorfa, a fenyőfélék, illetve a ciprus- és tiszafafélék virágpora jellemzően alacsony koncentrációban van jelen, az eperfaféléké helyenként elérheti a magas-nagyon magas szintet. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Az Időkép legfrissebb pollenadatai szerint ma Szombathelyen a kőris és a nyír virágpora magas szinten van jelen a levegőben. Közepes szintet mértek a tiszafélék, a nyár, a fűz és a tölgy pollenjeiből. A levegőben csak alacsony szinten szállnak a platán pollenjei és a kültéri gombák spóraszemei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!