Életmód

2015.04.24. 17:14

A kövérség halálhoz vezet, a cukorbetegség gyorsabban öl, mint a dohányzás

Szombathely - A Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria héten tartott kurzusának egyik témája a cukorbetegség volt. Zsúfolásig megtelt a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ egyik terme, sokakat érdekelt korunk egy legveszedelmesebb népbetegsége, a cukorbetegség. Dr. Baranyai Marietta szerint sokat tehetnénk mi magunk a megelőzés érdekében. Az is kiderült, hogy a cukorbetegség gyorsabban öl, mint a cigaretta.

Szendi Péter

A Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria szervezésében a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban tartottak kurzust. A cukorbetegségről is szóló előadásokra annyi érdeklődő érkezett, hogy termet kellett cserélni. A megjelenteket dr. Stánitz Éva megye tiszti főorvos köszöntötte, majd elmondta, hogy kétséget kizáróan ez az idei szemeszter legnagyobb érdeklődést kiváltó előadása. Majd át is adta a szót dr. Baranyai Marietta belgyógyásznak, diabetológusnak, a Markusovszky kórház főorvosának, aki a cukorbetegségről tartott előadást „A kettes típusú diabétesz, a 21. század kihívása. Egyek, de mit?" címmel. Nem árult el nagy titkot azzal, hogy szívéhez közel áll ez a téma, melyről akár órákat is lehetne elmélkedni, ennyi idő azonban nem volt rá.

– A kettes típusú cukorbetegség szenvedők száma járványszerűen növekszik az egész világon – kezdte előadását az főorvos. – Magyarországon a prognózis szerint 2030-ra még 25 százalékos emelkedést várnak. 2013-ban világszerte 382 millió cukorbeteget tartottak számon. Azt mondják, hogy ez a betegség arra terjed, amerre a jólét megy. Ez alapján 2035-re világszerte 592 millió cukorbeteget jósolnak, ami 55 százalékos növekedést jelentene. Óriási ez a szám.

A szűrővizsgálatok minden életkorban fontosak, a cukorbetegség nagyon jó arányban kimutatható kezdeti stádiumban. Fotó: Szendi Péter

A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten hetes vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 vagy magasabb értéket mutat. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 és 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezzük.

Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8-11,1 között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.

– Az egészséges embereknek hatos érték alatt van a vércukorszintjük – folytatta a diabetológus. – Ha már hatos és hetes közé esik ez az érték, érdemes odafigyelni. A cukorbetegeknek több típusát különböztetjük meg. Az egyes típusú cukorbetegség bármely életkorban kialakulhat, de általában gyermekeket és fiatal felnőtteket érint. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető. A kettes típusú cukorbetegségben szenved a betegek 90 százaléka. A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják. Alapvető az életmód szerepe, a gyógyszeres kezelés viszont csak másodlagos.

Emellett létezik még a másodlagos cukorbetegség, mely számos betegséghez, genetikai eltéréshez társulhat. Ilyen betegséget néhány gyógyszer is okozhat. Ezen kívül van még a gesztációs, a terhességi cukorbetegség, amely a szülés után elmúlhat.

– A mozgásszegény életmód és az elhízás kedvez a cukorbetegségnek – emelete ki dr. Baranyai Marietta. – Évente Magyarországon négyezer amputációt végeznek, ezek jelentős része megelőzhető lenne. Megnőtt a veseelégtelenségben szenvedők száma, ez is visszavezethető arra, hogy egyre több a cukorbeteg. A diabétesz 5-10 évvel rövidíti meg az életet, olyan halálokokat idéz elő, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a magas vérnyomás, a daganatok kialakulása. Sokat mondó adat, hogy a cukorbetegek 75 százaléka érrendszeri betegségben szenved. Ahhoz képest, hogy milyen sok, akár halálos betegség is kialakulhat a diabétesz miatt, hazánkban nagyon lazán kezelik ezt a problémát. A diabéteszes betegek 80 százalékánál megelőzhető lenne a gond a helyes táplálkozással és a fizikai aktivitás fokozásának a segítésével.

Dr. Baranyai Marietta belgyógyász, diabetológus, a Markusovszky kórház főorvosa tartott előadást a cukorbetegségről és veszélyeiről. Fotó: Unger Tamás

A főorvos szerint vannak olyan tényezők, melyeken nem tudunk változtatni, ilyen például életkorunk, az etnikai hovatartozásunk, a nemünk, a családi kórelőzményünk. Illetve a többműszakos munkarend sem kedvez a cukorbetegség elleni küzdelemnek, mivel emiatt felborul a táplálkozásunk, szervezetünk működése. Vannak azonban olyan tényezők, melyeken lehet változtatni. Ilyen többek között a testsúlyunk, a mozgásszegény életmód, az elhízás. Ez utóbbi napi 25-30 perces mozgással meg lehet előzni. Nem kell futni, gyors séta vagy biciklizés, lift helyett a lépcső használata is megteszi. Az adatok szerint a magyarok kövérek. A felnőtt lakosság 50 százaléka túlsúlyos, 18,8 százaléka pedig elhízott. Ez utóbbi arány Európában 15,5 százalék.

– A cukorbetegség gyorsabban öl, mint a cigaretta – emelte ki a szakember. – Nagyon fontos lenne az egészséges táplálkozás, a diéta betartása. Változatosan kellene étkezni és megfelelően mozogni. Ha lehet, akkor mindenképpen teljeskiőrlésű pékárut fogyasszunk, gyümölcsöket és zöldségeket is együnk! Használjuk olívaolajat és együnk magvakat. Ez utóbbiakkal azonban vigyázni kell, nem a sózott, olajos magvakat kell a boltban megvásárolni. Egészséges például a dió is, ám ebből a magas kalóriatartalma miatt keveset ajánlott fogyasztani. Halakat és fehér húsokat is enni kell, s kevés joghurtot, tejet, sajtot lehet belecsempészni a napi táplálkozásba. Vörös húsból szinte alig szabad enni, ez vonatkozik a cukros üdítőkre, a fehérlisztből készült pékárura és a sóra is.

Az előadás végén dr. Baranyai Marietta hangsúlyozta: az emberi szervezet a vegyes táplálkozásra van kitalálva. Ne fogyasszunk nagyon finomított cukrokat, ezekre a szervezetünknek nincs szüksége. Aki krumplis chipset eszik, elhízik. A legfrissebb kutatások szerint, azok, akik fogyasztanak mindenből, de mértékkel, nem híznak el. Érdekes, hogy akik édesítőszerrel egészítik ki a táplálkozásukat, ugyanúgy elhíznak, mint akik, cukorral teszik mindezt. „A kövérség öngyilkosságot okoz, amit megeszünk nem mindegy, hogy mi, hiszen mi látjuk annak előnyét vagy hátrányát" – ezzel a gondolattal fejezte be előadását a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!