Életmód

2016.07.18. 19:15

A magassarkú esete a pedikűrössel - Komolyabb bajokat előzhetünk meg, ha néha lábápoló szakembert keresünk fel

Szombathely - Nincs mese, most már minden látszik a szandálban: repedt sarok, bőrkeményedés, tyúkszem, gomba és társaik. Mindezek nem csak esztétikailag jelenthetnek gondot. Irány a pedikűrös!

Simán Klára

A legszembetűnőbb a bőrkeményedés és a berepedezett sarok, ezzel fordulnak legtöbben lábápoló szakemberhez. Ezt még a szél és a zárt cipő is okozhatja, szinte kivédhetetlen.

- Legtöbben nem is ápolják sehogy a lábukat, ez elég mellőzött testrészünk, pedig megérdemli legalább időnként a kényeztetést - mondta Molnár Tímea kozmetikus mester. A pedikűrös szakembernek az a tapasztalata, hogy akkor fordulnak szakemberhez az emberek - többségében hölgyek, de férfiak is egyre gyakrabban - ha már kellemetlen a probléma.

A lábápolás nem csak a testnek tesz jót, hanem a léleknek is...Fotó: Unger Tamás

A kiszáradás okozta gondokat megfelelő bőrápolással (vagyis időnkénti ápoló krémezéssel) megelőzhetjük, lassíthatjuk e szépséghibák megjelenését lábunkon.

- A gombás köröm a másik leggyakoribb gond, de ezt egy jó szakember könnyen észreveszi: a sárgás színnél még korábban jelzi a bajt a köröm felületének kissé érdesebb tapintása, ezt némi gyakorlattal azonnal meglátjuk - hangsúlyozta a lábápoló szakember. Molnár Tímea azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ennek kezelése nagy türelmet és hosszú időt vesz igénybe; hasonlóan a tyúkszemhez. Utóbbiért is a magas sarkú, hosszú orrú cipők az elsődleges felelősök. Fontos tudni, hogy ha későn jutunk segítséghez, be is gyulladhat a tyúkszem - ebben az esetben már szakorvoshoz küldik a betegeket a pedikűrösök is. (Ha időben fordulunk ezzel az eleinte semmiféle érezhető jelzést nem okozó jelenséggel pedikűröshöz, megelőzhetjük az éles fájdalmat, jól, bár lassan gyógyítható a tyúkszem is!)

Időben kell észrevenni minden gondot, és tilos húzni-halasztani az időt, ami a lábunkat illeti: egy-egy kisebb kellemetlenségből egészen komoly problémák is keletkezhetnek.

Arról nem beszélve, hogy a szandálidőszakban igenis illik egy kicsit jobban odafigyelni a lábunkra, hiszen aki két lábbal áll a földön, szembenéz a pedikűrössel is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!