Életmód

2015.05.20. 13:37

A nyugdíjas Regényi házaspár havi 200 ezerből él

Szombathely - A szombathelyi nyugdíjas, Regényi Rezső elégedett, mert feleségével együtt nem betegesek, spórolósan élnek.

Némethy Mária

– Nem akkor kezdődtek a gondok, amikor nyugdíjba mentem 59 évesen, nyolc évvel ezelőtt, hanem amikor 58 évesen munkanélküli lettem – jelenti ki a szombathelyi Regényi Rezső. Akkor elküldték a biztosítótól, ahol 16 éven át vállalkozóként dolgozott. Igazi törés volt az életében a feleslegesség tudatával átitatva élni. Néhány hónap múltán azonban sikerült elhelyezkednie, s már nyugdíjasként dolgozott tovább egészen 2013-ig.

Hogyan telnek a napjai?

– Sohasem tétlenkedem. Szegény anyám 2012-ben sajnos egy balesetben elhunyt, most a házát alakítjuk át, oda szeretnénk költözni. Sok mindent magam csinálok. Parkettázok, apróbb szerelési munkákat elvégzek, ajtókat, ablakokat mázolok. Remélem, az idén készen leszünk. A másik elfoglaltságom, hogy nap, mint nap, hétvégén is tanulok a 14 éves Jácinttal és a nyolc-éves Dorottya unokámmal. Korrepetálom őket matekból, történelemből, fizikából. A nagyobbik unokám olyan magas szintű matekot tanul, amit mi annak idején a középiskolában vettünk. Én a Gépipariban végeztem, remek tanárok tanítottak, csodálkoznak is a családban, hogy ma is emlékszem a tanultakra. Korábban a két lányomat is tanítottam.

Regényi Rezső fáradhatatlanul sokat dolgozik a ház körül. Fotó: Némethy Mária

Rezsőnek, akit inkább Rudinak szólít mindenki, a numizmatika a hobbija már 40 éve. Komoly gyűjteménye volt. Már csak a töredéke van meg.

– El kellett adnom. Sajnos nem túl sok pénzből, mindössze 200 ezer forintból élünk a feleségemmel. Hála a nagy Úristennek, hogy nem vagyunk betegek, így gyógyszerre nem kell költeni. De csak 1800 forint nyugdíjemelést kaptam januárban. Hat eurónyit. Ez nagyon kevés.

Mennyi lenne az ideális nyugdíj?

– Szerintem az Ausztriában lévő 800 eurós minimál nyugdíj lenne az. Aki ledolgozott 45 évet, az ennyit megérdemelne Magyarországon. Az egyik lányom Salzburg mellett él már régóta, de a férje el se hiszi, hogy ennyi nyugdíjból vagyunk kénytelenek élni.

Csak a munka tölti ki a napjait?

– A nejem az Erkel Kórusban énekel, a szerepléseikre el szoktam menni, szívesen olvasok, de nyaralás szóba sem jöhet. Néha egynapos rokonlátogatás vagy esti, tehát olcsóbb sárvári fürdés belefér, de a lányunkat nem tudjuk minden évben meglátogatni, és ha megyünk, akkor is csak pár napra.

Alkohol, kávé, dohányzás mellőzve, autó nincs. Igyekeznek egészségesen élni. Sok gyümölcs, zöldség van az étrendjükben, séta, kerékpározás a napjaikban. A stressz leküzdése is fontos életcél.

– Én nem vagyok elégedetlen. Egészségem van, az a fő. A Jóisten segítse az embert. Isten áldása legyen mindenen. Mert ha az nincs, akkor van baj!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!