Életmód

2017.07.28. 06:48

A papír szelektív gyűjtése

2017. január 1-től folyamatos átállással, Vas megye 216 településén, a kommunális és a szelektív hulladék kezelésére az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t jelölte ki fővállalkozóként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A terület nagysága miatt az STKH jelenleg, alvállalkozók bevonásával végzi a közszolgáltatási feladatok ellátását. Cikksorozatunkban információkkal, gyakorlati tudnivalókkal adunk segítséget a Vas megyében is megvalósuló korszerű rendszerhez való kapcsolódás megkönnyítésére.

A háztartásokban hosszú ideje nagy hagyománnyal rendelkezik a papír gyűjtése. Akár a közszolgáltatónak adjuk át a rendszeresített gyűjtés során, akár támogató jelleggel óvodák, iskolák működését segíthetjük vele, de magunk is leadhatjuk hulladékgyűjtésre szakosodott cégnél, azonnali, pénzbeli haszonért.

Bármelyik lehetőséggel élünk, a papír gyűjtésének a szabályait kell követnünk. A legfontosabb ezek közül, hogy zsíros, szennyezett papír nem kerülhet a papírhulladék közé, mert a technológia szintje a jelenlegi rendszerben nem alkalmas az étellel szennyezett vagy az egészségügyi célokra használt papír feldolgozására. Tehát a használt pizzás doboz, a papír zsebkendő, a mustáros papírtálca nem gyűjthető szelektíven.

Az újságok, reklámkiadványok, folyóiratok hasznos alapanyaggá válhatnak az újrafeldolgozás alkalmával. A füzetekről a spirált, műanyagborítót el kell távolítani. Tiszta dobozt és kartonpapírt is gyűjthetünk a lakossági rendszerben, ezekkel kapcsolatosan csak egy a kitétel: csökkenteni kell a térfogatát, vagyis ki kell lapítani, mert a közösségi konténeres gyűjtésben és a házhoz menő gyűjtésben is helyet kell adnunk mások hulladékának is. A nagydarabos papírhulladékot, amilyen pl. egy mosógép doboza, lapítás után a papírgyűjtő vagy a kékzsákos gyűjtőzsák mellé kell kihelyezni.

A papír -a kicsi súlya miatt- speciális helyzetben van a nehezebb hulladékokhoz képest, ugyanis figyelni kell az időjárásra is az elszállításra kihelyezéskor: biztosítsuk, hogy a szél ne kaphasson bele. Ezért is figyelembe kell vennünk a hulladéktörvény szabályozását, mely szerint a papírhulladékot az ingatlanhasználónak kötegelve, lapítva kell átadnia a közszolgáltatónak.

A zöldudvarokban a nagyobb mennyiségbe felhalmozódott papírhulladék mellett kidobásra ítélt könyvek is leadhatók.

Részletes tájékoztatás a www.stkh.hu honlapon található.

A sorozat következő részében az üveg szelektív gyűjtése lesz a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!