Életmód

2015.05.21. 18:43

A porckopás kezelése életmódváltással (x)

Elhízás, vagy genetika? Mozgásszegény életmód, esetleg sportsérülések? A fiatalabb és idősebb korosztály körében egyaránt előforduló porckopás, hasonlóan más krónikus megbetegedésekhez, szintén nem vezethető vissza egyetlen okra.

Mind a megelőzés, mind a kezelés kapcsán fontos tehát komplexen vizsgálni mindazokat a területeket, amelyek hatással lehetnek a porcok állapotára. Ez esetben nem csak egyszerű mechanikus folyamatról, és az évek során természetesnek vélt kopásról van szó, hanem sokkal inkább olyan betegségről, amelyre életmódunk jelentős hatást gyakorol.

Az izuletor.hu szerint a porckopás okozta fájdalom enyhíthető, a kopás lassítható életmódváltással és az egészségre való fokozott odafigyeléssel. Nézzük, mit tegyen, ha szeretné megelőzni, vagy kezelni az életminőséget is befolyásoló problémát!

Óvatosan az ülőmunkával!

Napjainkban sokan végeznek irodai munkát, ám a számítógép előtt töltött órák rányomják bélyegüket egészségi állapotunkra. A mozgásszegény mindennapokat nem csak az egyre szaporodó kilók jelzik, hanem a térd, a csípő, a derék és a hát fájdalmai is. Ha tehát munkahelyén kénytelen ülni, akkor munka után igyekezzen aktívan tölteni az időt, és figyeljen arra, hogy legalább naponta fél órát sportoljon intenzíven!

Le a felesleges kilókkal!

Az elhízás nem csupán esztétikai problémát jelent, hanem bizony komoly egészségügyi kockázatot is. Már akár egyetlen plusz kiló is négyszeres terhet jelent a térdízületeknek, a csípőt pedig hatszorosan terheli. Súlyfelesleggel mozogni sem egyszerű, tehát ha nem szeretne további károkat tenni ízületeiben, akkor érdemes körültekintően megválasztani a mozgásformát. Plusz kilókkal futni nem biztos, hogy a legjobb megoldásnak bizonyul, ám az úszás, vagy a könnyed, ugrálástól mentes edzések aktívan hozzájárulnak a feleslegestől való megszabaduláshoz.

A túlerőltetés is károsítja az ízületeket

Nem véletlen, hogy az élsportolók közül sokan találkoznak ízületi problémákkal, hiszen a megfeszített, kemény edzések és az időnként előforduló sérülések mind-mind káros hatással vannak az ízületekre. Ugyanaz igaz azonban a hétköznapi emberekre is, akik sporttal igyekeznek formában tartani magukat, fogyni, fittebbé válni. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, de ugyanakkor nagyon nem mindegy, milyen mozgásformát választunk, és nem visszük-e túlzásba azt. Naponta fél óra intenzív edzés nem jelenthet gondot, feltéve, hogy testsúlyának és edzettségi állapotának megfelelően választ. Célszerű akár személyi edzőt is segítségül hívni, így elkerülhetőek a túlterhelésből adódó ízületi problémák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!