Életmód

2015.11.22. 14:59

Praktikus tanácsok túrázáshoz - A természetjárás a legjobb kikacsolódás, akár télen is

Vasvár-Szombathely – Ötven kilométeres útvonalon is indulhattak teljesítménytúrázók a legutóbb a Hegyháton megrendezett szabadidős programon. A távnak húszan vágtak neki. Köztük a szombathelyi Gombos fivérek. A testvéreket a hegyhátszentpéteri tájház megállónál kérdeztük motivációról, kihívásokról. Praktikus túrázási tanácsokat is kértünk tőlük.

Pogács Mónika

Gombos Kálmán két éve kezdett el öccsével túrázni. Általában a negyvenes-ötvenes távokon indulnak, de voltak már hatvan és száz kilométeres gyaloglásokon is.

A tájházi pihenőnél a vasvári túra teljesítését hét és fél órára becsülték a megadott tizenegy órás szintidőhöz képest. A tervezésben természetesen segítségükre van a gyaloglási adatokat rögzítő, átlagoló, elemző okos telefonok világa is.

A kérdésre, hogy versenyeznek-e saját magukkal, amikor évről évre elindulnak ugyanazon a távon, igennel válaszoltak. Természetesen itt is az elektronikusan elraktározott információk inspirálnak jobb teljesítményre.

fotó: Pogács Mónika

A motiváció is éppen ez: saját teljesítőképességük határainak megismerése. Azért szeretnek közösen gyalogolni, mert mindkettőjük ugyanazt a tempót képes felvenni. Így nem hátráltatják, inkább támogatják egymást a teljesítmények elérésében.  Az ötvenes távokat azért kedvelik, mert ebben tudják leginkább kipróbálni magukat.

– Ekkora távon már érdemes elindulni a sok látnivaló és a teljesítménypróba miatt is. Az egész napos túrák tavasszal, nyáron, ősszel jórészt fejlámpa nélkül tehetők meg. Télen viszont kell a fejlámpa is. De az esti túrázásnak is megvan a varázsa, amit nagyon szeretünk. – mondta Kálmán.

A fivéreknek a két év alatt egyre kisebb lett a hátizsákjuk, mert megtanulták, mik a legfontosabbak és mi az, ami már felesleges terhet jelent a gyaloglásnál.

Folyadék, energiazselé, gyümölcspüré mindig van náluk. Ezek nem foglalnak el sok helyet, ugyanakkor energiát adnak a fizikai teljesítéshez. Egy telefontöltő és egy külső telefonakkumulátor, valamint a sebtapasz sem maradhat el a csomagból. A tű pedig a vízhólyagok kezelésére kell. Ennyi a szinte testre simuló hátizsák tartalma.

Zoltánnal az öltözetről beszéltünk: ő a speciális, vízálló anyagból készült cipőt tartja a legfontosabbnak a túrázásban, mert komfortossá teszi a gyaloglást.

A túrateljesítés határairól azt mondták: a Kinizsi 100-asra nagyon büszkék. Idén először és jóval a szintidőn belül teljesítették, ami nem volt egyszerű feladat a 24 órás, szintekben is bővelkedő távon. Tervezik a jövőben a Rockenbauer 130 emléktúrán való elindulást is.

Gombos Kálmán és Zoltán továbbindulás előtt még megjegyezték: mindketten irodában, számítógépek mellett dolgoznak. A munkavégzés után számukra a természetjárás a legjobb kikacsolódás. Ez pedig ma már egyáltalán nem évszakhoz kötött. A tavasz, nyár, ősz mellett télen is érdemes elindulni egy-egy távon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!