Életmód

2016.05.25. 15:36

Abortusz: tavaly 511 nő döntött úgy Vas megyében, hogy nem tartja meg babáját

Az állapotos nő “súlyos válsághelyzete” a terhességmegszakítás törvényes indokai között szerepel Magyarországon. Erre hivatkozva a főszabály szerint a várandósság 12. hetéig szakítható meg művi úton a terhesség. Az engedélyezés folyamatáról, a kórházak és a Családvédelmi Szolgálat szerepéről, feladatairól, Vas megyei adatokról is kérdeztünk érintett intézmény- és osztályvezetőket.

Tóth Kata

Abortusza volt – mondjuk, ha valaki művi terhességmegszakítást kérelmezett, pedig a szó mást is takar: vetélést jelent, latin eredetű, és lehet spontán, akaratlan, amikor a vetélés az anya szervezetének reakciójaként, természetes úton következik be, valamint művi, amikor külső, műtéti beavatkozás útján történik a terhesség megszakítása.

– Ez utóbbinál a főszabály szerint a várandósság 12. hetéig szakítható meg a terhesség, a 12. hetet követően csak orvosi szempontok érvényesülhetnek, ha művi abortuszra kerül sor. Külön kell választani azokat az eseteket, amikor egy nő egészségi indokból nem tarthatja meg a magzatot, mert olyan kóros állapot alakul ki akár a magzatnál, akár az anyánál, ami veszélyezteti a terhességet vagy az anya egészségi állapotát, esetleg életét, és azokat a helyzeteket, amikor a várandós kérésére történik a terhességmegszakítás – mondja dr. Koppány Csaba főorvos, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászatának vezetője. Az egészségi indokra hivatkozáson kívül művi terhességmegszakítást akkor kérhet egy állapotos nő, ha bűncselekmény – nemi erőszak – következtében lett terhes, vagy társadalmi okból: ha súlyos válsághelyzetben van. Ez utóbbira hivatkoznak a nők az esetek legnagyobb százalékában.

Fotó: Nánássy Luca

Súlyos válsághelyzet

A Magzatvédelmi törvény szerint: „Súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.” Ennek háttérokai az önkéntes és anonim kérdőíves felmérések szerint lehetnek: a szociális helyzet – családi körülmények, lakhatási problémák; ha a rossz anyagi helyzet miatt a baba vállalása nem megoldható, vagy ha az anya túl fiatal a gyermek felneveléséhez. Indok lehet a családi állapot, annak válsága, a megromlott kapcsolat, az apa hiánya is. – A válsághelyzet háttérokaira rákérdező kérdőív dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője szerint hasznos, mert segít meghatározni azt, hogy a prevenciót, a nem kívánt terhességek megelőzésére tett intézkedéseket milyen szinten, milyen életkorban kell elkezdeni, hol és milyen tematizálással kell végezni.

A számok tükrében

– Szerencsére a Markusovszky kórházban és országosan is csak kis százalékban fordulnak elő egészségi indokból és bűncselekményre hivatkozva terhességmegszakítások. – állítja Koppány Csaba, és friss adatokkal szolgál: – Szombathelyen 2015-ben összesen 338 művi terhességmegszakítás történt, a szülések száma 1620 volt. Vas megyében négy olyan település és egészségügyi intézmény van, ahol „egynapos” műtéttel sor kerülhet terhességmegszakításra: Szombathelyen kívül Körmenden, Sárváron és Celldömölkön. (A beteg természetesen más megyében, akár más országban is felkereshet egyéni indok alapján egészségügyi intézményeket.)

Dr. Stánitz Éva már a tavalyi megyei adatokat sorolja: 511 esetben történt meg ténylegesen a terhesség szándékos beavatkozással – művi úton – történő megszakítása. A KSH adatai szerint 2014-ben 582 volt ez a szám, tíz évvel ezelőtt még 728, húsz éve pedig 1312. Igaz, hogy a művi terhességmegszakítások hosszabb idő óta megfigyelhető csökkenő irányzata jellemző Magyarországon (Vas megyében, ami kis megye, történik évek óta a legkevesebb ilyen beavatkozás, és itt a legkisebb a teljes abortuszarányszám mértéke), és az élveszületés-művi terhességmegszakítás arányokat tekintve is kedvezőbb a helyzet, de tény, hogy az élveszületések száma is jóval magasabb volt húsz éve Vas megyében mint 2014-ben és 2015-ben. 1996-ban még 2645, 2014-ben 1970, 2015-ben 2020 magzat jött világra. A statisztikák alapján egyre pozitívabb a kép, de a számok mögé nézve látható, hogy országos viszonylatban évek óta stagnál vagy enyhén nő a művi terhességmegszakítások száma az egészen fiatalok körében. Tavaly Vasban 78 művi abortuszt hajtottak végre 19 évesnél fiatalabb nőkön, közülük ketten 15 év alattiak voltak. (A legtöbben – 236-an – a 20 és 29 év közöttiek voltak. A 19 év alattiaknál nagyrendezvényekhez (például fesztiválokhoz) kötött kiemelkedést mutat a megjelenésük.)

– A szexuális felvilágosítás, felvilágosultság hiánya, az, hogy sokszor alapvető ismeretekkel se rendelkeznek a “gyerekek”, illetve, hogy se ők, se az idősebb nők nem védekeznek megfelelően –, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy továbbra is sokan döntenek inkább az abortusz mellett, születésszabályozási eszközként használva azt. Az elsődleges cél annak tudatosítása, hogy a művi terhességmegszakítás ne legyen születésszabályozási eszköz – hangsúlyozza Stánitz Éva.

A magzati élet védelme, a Családvédelmi Szolgálat szerepe

Az Alaptörvénybe bekerült az élet védelme, ezen belül kiemelve a magzati élet fogantatástól számított védelme, de az emberi méltóság sérthetetlenségét is külön mondatban deklarálja az Alaptörvény: törvényben biztosított jog, hogy a művi terhességmegszakítást is választhatja a terhes nő. Hogy ezzel élni tudjon – társadalmi ok, a súlyos válsághelyzet esetén –, egy összetett eljáráson kell, hogy átessen. Elsőként a terhességet megállapító orvosi igazolásra van szükség, majd két alkalommal kötelező tanácsadáson kell megjelennie a Családvédelmi Szolgálatnál, utána jelentkeznie kell abban az egészségügyi intézményben, ahol a beavatkozást végzik majd.

– Korábban a tisztiorvosi szolgálat, ma a Kormányhivatal rendszerébe tartozik a Családvédelmi Szolgálat. Ez az egységünk minden egyes olyan járásban működik Vas megyében, ahol népegészségügyi osztály is van – Szombathelyen, Körmenden és Sárváron. A Családvédelmi Szolgálat a tevékenységét, a tanácsadást a magzati élet védelmének érdekében is kifejti, de természeten messzemenőkig figyelembe vesszük a súlyos válsághelyzetben lévő nők önrendelkezési jogát. Az egész folyamat jogi szabályozás alatt áll, de egyben szoros civil kontroll alatt is működik.

A Családvédelmi Szolgálatnál szükséges az előzetes bejelentkezés (a kormanyhivatal.hu honlapon megtalálható a szolgálatok országos címlistája, ügyfélfogadási ideje). Az itt dolgozó védőnők nagy körültekintéssel, empatikusan végzik munkájukat, nincs nyomásgyakorlás, rábeszélés, feddés a részükről, csak javaslatot tesznek a helyzet, a döntés újragondolására. Az első tanácsadás kifejezetten „magzatmegtartó” irányultságú, a magzati élet védelméről szóló tanácsokat adnak a munkatársak. Tájékoztatják a hozzájuk fordulókat arról, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha mégis a magzat megtartása mellett döntenek, felhívják a figyelmet a megszületendő gyermek körüli szociális támogatási rendszerre, a juttatásokra, a beavatkozás veszélyeire, későbbi egészségügyi kockázataira, az örökbeadás lehetőségeire, feltételeire is. Egyben segítséget ajánlanak a megfelelő családtervezés érdekében, a fogamzásgátlás módszereinek ismertetésével. Ha a terhes nő 18 éven aluli vagy gondnokság alatt van, akkor mindenképpen szükséges a szülő, a törvényes képviselő hozzájárulása az abortuszhoz. Az apák a Családvédelmi Szolgálat tanácsadásán megjelenhetnek, de döntési, kérelemaláírási joguk nincs, az anya hoz döntést – formailag mindenképpen –, de vitathatatlan, hogy a döntésben szerepe van a leendő apa álláspontjának.

Egyesek aggályosnak és hosszúnak tartják a fent leírt folyamatot. Dr. Stánitz Éva szerint azonban a magzati élet védelmét szolgálja ez az idő, azt, hogy ne legyen elhamarkodott a döntés, amit a nők zöme előzőleg már meghozott, de aminek megváltoztatására még van esély. – Az élet védelme megér annyit, hogy egy-másfél hétig lehessen gondolkodni, adott esetben a döntést módosítani.

És hogy előfordul-e, hogy a szolgálathoz forduló állapotos nők változtatnak az álláspontjukon? A tiszti főorvos erre határozott igennel válaszol, és konkrét megyei adatot mond: tavaly az első tanácsadáson 640 fő adta be a kérelmét, a másodikon már csak 558-an jelentek meg, végül 511 főnél történt meg a beavatkozás.

A kórházban

A Családvédelmi Szolgálatnál rögzített kérelmet követőn lehet jelentkezni az egészségügyi intézményben a beavatkozás elvégzését kérve, legfeljebb nyolc napon belül.

– Maga a műtét többféle módon történhet. Ez függ attól, hogy a nő szült-e már, hüvelyi vagy műtétes szülése volt-e, és hogy hány hetes a terhessége. Két fő módszert alkalmazunk a magzat eltávolítására: a küretet és a vákuum-aspirációt – beszél Koppány Csaba a bevatkozásról, ami nem gyógyító eljárás, és mint ilyen, az orvos meggyőződésével ellenkezhet. Az “együlésben” végzett művi terhességmegszakítás lényege az, hogy aznap, amikor a beavatkozásra érkezik a terhes nő, rövid altatásban megtörténik a műtét, és ha nincsenek azonnali/korai szövődmények, már aznap, esetleg másnap távozhat a kórházból. Fontosnak tartja még megjegyezni: ha korán, a 7-8. terhességi hétben kerül sor a műtétre, az előnyösebb lehet a későbbi terhességekre nézve, illetve, hogy az orvosok mindent megtesznek az újabb terhesség vállalhatósága érdekében.

Ha a kórház szakorvosa azt állapítja meg, hogy a terhesség meghaladta a törvényben meghatározott időt vagy a beavatkozás elvégzése a nő egészségét súlyosan veszélyezteti, akkor a beavatkozás elvégzését megtagadja. Ilyenkor az állapotos nő szakmai felülvizsgálatot kérhet.

Költségek, adatvédelem

A beavatkozást végző kórház és a népegészségügy is rögzíti az adatokat, de a legszigorúbb adatvédelmi szabályok vonatkoznak a dokumentációra. A művi terhességmegszakítás díjköteles, jelenleg 29 710 forintba kerül, ha nem egészségi ok miatt kérelmezik. Ebből az összegből szociális helyzetre való tekintettel lehet kedvezményt kérni. Ha az anya és/vagy a magzat élete veszélyben lenne a terhesség megtartásával, ha a magzat elhalt a méhben, ha a terhesség méhen kívüli, valamint ha a terhesség erőszakos bűntett következményeképpen jött létre, a terhességmegszakítás költségeit az állam állja.

Az asszonyok többségét rendkívüli módon megviseli a saját döntésük, van olyan, aki életre szólóan sérül, egészségileg, lelkileg is akár. Koppány Csaba és Stánitz Éva is beszámolnak azonban “sikertörténetekről” is. A szombathelyi szülészeten nem egyszer történt meg, hogy az abortuszkérelmét és közvetlenül a műtét előtti beleegyező nyilatkozatát is aláíró nő a várakozás óráiban meggondolta magát. A Családvédelmi Szolgálat védőnői is sok lányt, asszonyt láttak már, akik teljes elszántsággal érkeztek, és a beszélgetés során fokozatosan alakult kezdeti véleményük, változtattak a döntésükön, és ezt később nem bánták meg.

Márti története

– Már másoddiplomáztam – feladatot kerestem, állandó elfoglaltságot, azt az érzést, hogy a napom minden órája be van táblázva –, amikor egy pedagógiaszemináriumon, egy ártatlan szituációs gyakorlatnál az egyik csoporttársam feltett egy kérdést: Te kivel ismerkednél meg szívesen, ha alkalmad lenne rá? Képtelen voltam szokványos választ adni, egy hírességet megnevezni. Azt ismételtem merev arccal, belsővel – állva a kérdő tekinteteket –, hogy én olyasvalakiket ismernék meg, akik meg sem születtek, és akiknek a nevét sem tudom. Senki nem értett, se elsőre, se másodikra. De napirendre tértek a válasz felett, megszokták, hogy különc vagyok, és felszínesen (se) ismertek. Nem tudták, hogy is sejthették volna, hisz még a szűk családom előtt is titkoltam, hogy ha kétszer is másként döntök, most lenne egy kiskamaszom és egy óvodásom. Így meg üres, de nyugodt életem van, és már csak elvétve játszom a gondolattal, hogy lehet még gyermekem. Nem tudnám kijelenteni – divatosan fogalmazva – , hogy teljesen elengedtem a témát. De a mai – negyvenes – eszemmel se döntenék másként: ma is azt vallom, hogy felelősségteljes apára is szüksége van egy gyereknek. Az én két korábbi „párom” meg szimplán kétségbeesett a terhességeim hírére, és menekülőre fogta – formálja súlyos mondatait nagy szünetekkel Márti, aki öt évvel az utolsó, tizenkettővel az első abortusza után ül velem szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!