Életmód

2017.07.19. 12:49

Nem is gondolnád, hogy allergiás lehetsz ezekre a dolgokra!

Cudar dolog allergiásnak lenni. Az alábbi allergia-források mellett azonban eltörpülnek a "hagyományosak", de egyiket sem kívánjuk senkinek.

Sajnos az allergia népbetegségnek mondható, talán nincs is olyan ember, akinek ne lenne legalább egy rokona vagy ismerőse allergiás valamire. Szerencsére a tünetek legtöbbször ártalmatlanok, nem életveszélyesek, általában csak viszkető szem, orrfolyás, tüsszögés jelentkezik. Van azonban olyan extrém helyzet, amikor az allergia nemcsak különös, de jóval veszélyesebb is. -írja a nuus.hu

Az allergiát egy amúgy egészen szép nevű kullancs, a magányos csillag csípése okozza, és könnyen tiltólistára tehetjük a borjú-, sertés- és bárányhúst. Pontosabban a kullancs csípésében van valami, ami miatt allergiás reakciókat válthat ki egy cukorvegyület, az alfa-galaktóz, ami kifejezetten ezen állatok húsában van benne. A reakciók eléggé változatosak lehetnek, ahogy az allergia mértéke is, ráadásul a tünetek jóval később jelentkeznek. Egyelőre nem tudni, hogyan lehetne kikezelni a betegeket, vagy csökken-e idővel az allergia, csupán annyi bizonyos: több csípés egyre hevesebb reakciókat vált ki.

Azoknak az embereknek, akik aquagenic urticaria, vagy vízallergiától szenvednek, nagyon hamar kiütés keletkezik a bőrén, ha vízhez érnek. Ez a betegség eléggé ritka, és leginkább a nőknél alakulhat ki, méghozzá a pubertás korban. Az elnevezés azért félrevezető, mert a kutatók azt gyanítják, hogy a vízbe oldódó allergén anyagok okozzák a heves reakciót, ha kapcsolatba kerülnek a beteg bőrével. Eredményes kezelésre csak korlátozott beszámolók állnak rendelkezésre, de néhány emberen még a szódabikarbóna is segített.

Nem horrorsztori, ráadásul vannak, akik a saját spermájuktól is kiütést kapnak. Ez az allergia szerencserése ritka, de nem eléggé. A tünetek meglehetősen kellemetlenek: égető, viszkető érzés, gyulladás. Szintén inkább nőknél jelentkezik (tényleg), ritkábban férfiaknál. Eredményes kezelésről nem tudni, az orvosok a teljes védekezést (például óvszerrel) javasolják. Vannak kísérletek, amelyek alapján lassan és egyes személyeknél felépíthető a tolerancia. Sokkal szomorúbb, hogy több esetben az érintett hölgyeknek a teherbe esés is problémát jelenthet.

Elég egy kis napfény, és a bőr máris viszketni kezd, plusz kiütésekkel lesz tele. Ez a solar urticaria, vagyis a napallergia. A leggonoszabb az egészben, hogy szinte bármikor, bármilyen korban jelentkezhetnek a tünetei, s leginkább olyan testrészeken, amelyek egyébként nincsenek kitéve a napsugárzásnak. Az orvosok még mindig csak vakarják a fejüket az allergiával kapcsolatban, annyi bizonyos, hogy az UVA és UVB sugárzás válthatja ki a heveny reakciót. Megfelelő kezeléssel sikeresen építhető fel tolerancia.

Viszonylag sűrűn előfordulhat, hogy a szervezetünk egy kiadós halvacsora után tiltakozását fejti ki az elfogyasztott halakkal szemben. Sokan rögtön a halat gyanúsítják, esetleg a vacsora frissességét vonják kétségbe, pedig simán lehet, hogy a baj okozója már a hal kifogása előtt benne volt annak húsában. Az anisakis egyszerű parazita, az egész bolygón előfordul, s simán megfertőz halakat és tintahalakat is. (Sőt: már csirkehúsban is kimutatták.) Ha elfogyasztjuk, a fertőzés erős fájdalommal, hányással, hasmenéssel jár, a tünetek megegyezhetnek a Crohn-betegségével. Rossz hír, hogy akkor is allergiás reakciót válthat ki a fertőzött hal, ha jól megvolt sütve. Minden esetben kórházi kezelés ajánlott.

Bizony, a hirtelen bezuhanó hőmérséklet is allergiás reakciókat válthat ki, sőt életveszélyes tüneteket eredményezhet ritkább esetben. A cold urticaria ráadásul a fiatal felnőtteket érinti leginkább, és akkor jelentkezik, ha hirtelen olyan extrém helyzetben találjuk magunkat, amikor az egész test ki van téve a hidegnek: ezért nem szabad például felhevült testtel a vízbe ugrálni. Az allergia titokzatosságát növeli, hogy néha magától elmúlik. De addig is például az úszástól érdemes tartózkodni.

Van néhány ember, akinél tényleg allergiát okozhat a testedzés - fizikailag. A jelenséget először az 1970-es években figyelték meg, és azt gyanítják, hogy összefüggés lehet bizonyos ételek, gyógyszerek szedésével testedzés előtt. Gyanús a zeller, a tengeri ételek, a búzaszármazékok és a sajt, de az aszpirin is. Az orvosok azt javasolják, hogy figyeljük az étkezésünket, inkább ne edzünk, vagy legyen a közelben valaki, aki segíthet rajtunk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!