Életmód

2015.04.03. 19:54

Az egészséges életmód alapja a gyerekeknél is a víz (x)

Testünk mintegy kétharmada vízből áll, ezért fontos, hogy megfelelő módon pótoljuk a vizet, amely a nap folyamán távozik szervezetünkből.

A legtöbb egészséges felnőttnek ez nem okoz problémát, mivel a folyadékok, amelyeket elfogyaszt, a lédús gyümölcsök, zöldségek, valamint egyéb táplálékok fedezik azt a mennyiséget, amelyet a szervezet megkíván.

Nem isznak eleget a magyar gyerekek

Hazánkban a Nestlé és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által elvégzett kutatás azt mutatja, hogy a gyermekek esetében más a helyzet, ezért náluk ajánlott sokkal jobban odafigyelnünk a folyadékfogyasztásra, mert a kicsik kevésbé veszik észre, ha szomjasak, és ha észre is veszik, akkor sem biztos, hogy inni fognak, mert más egyéb tevékenységek (játék, jövés-menés, szaladgálás, beszélgetések, álmodozás) egészen lekötik a figyelmüket.

A gyermekeknél azt is szem előtt kell tartanunk, hogy nekik a testtömegükhöz képest több folyadékra van szükségük, mint a felnőtteknek.

A kutatás eredményei szerint a 4-10 éves korú gyerekek folyadék fogyasztása kifejezetten alacsony, a leginkább problémás azonban a 9-10 éves fiúké, illetve a túlsúlyos, elhízott gyermekeké. A 9-10 évesek között 10 gyermekből négyen a kritikus határérték alatt isznak folyadékot, a túlsúlyos gyermekeknek pedig még többet kellene fogyasztaniuk, mint a társaiknak, mert arányaiban nagyobb mennyiségű vízre/folyadékra van szükségük.

A szülőknek meghatározó szerepük van abban, hogy gyermekeiknek szokásukká váljon a megfelelő mennyiségű víz/folyadék elfogyasztása, hogy ne kerüljenek olyan állapotba, amikor a víz mennyisége 1-2%-kal csökken a szervezetükben, ami már tüneteket is okozhat.

Nézzük meg most az igyteljesazelet.hu jóvoltából, hogy miért tekinthető az egészséges életmód alapjának a víz.

A vízhiány tünetei

Amikor vízhiány áll elő, tünetek egész sora jelentkezhet, az egészen megszokottaktól, mint például a száj szárazsága, az olyan erős tünetekig, mint a szédülés, kimerültség érzés,  erős fejfájás és a vizelési inger megszűnése.

Lényegében, amikor a testünk vízhiánytól szenved, akkor a szerveinknek keményebben kell dolgozniuk, hogy fenntartsák az egyensúlyt, és ettől fáradttá, letargikussá válhatunk.

A vízhiány a gondolkodásunkat és a lelki állapotunkat is befolyásolhatja. Kutatások igazolják, hogy már enyhe dehidratáció is koncentráció hiányt, memória kiesést és hangulat ingadozásokat okozhat. Ezért a gyermekek esetében csökkenhet az iskolai tanórai teljesítmény, és a fizikai teljesítmény is.

Törekedjünk tehát szülőként arra, hogy gyermekeink tudják, mennyi vizet/folyadékot fontos nap mint nap elfogyasztaniuk. A kicsiknek az ő nyelvükön mesélhetünk történeteket arról, mennyire fontos eleget inni, mert jó jegyeket szerezhetünk, jobban megy a foci, a futás, és a többi választott sport is.

A folyadékok közül a víz és a jó minőségű ásványvíz fogyasztása a legjobb választás, de a változatosság a gyermekeknél is beválik. Ezért napi egy pohár gyümölcslé, tea, tej, kakaó is segíthet abban, hogy elérjük az ideális mennyiségű folyadék bevitelt gyermekeinknél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!