Életmód

2016.10.21. 15:45

Az évszak ajándéka: a sütőtök

Répcevis - Már-már orcátlanul vad sárga színével, természetesen édes ízével a sütőtök az ősz színeit, melegségét, utolsó napsugarait hozza el a konyhánkba.

Tersztyánszky Krisztina

A színterápia szerint mindenképpen kedélyjavító élelmiszerről van szó. De nem csak a színével hat pozitívan a hangulatunkra: finom, olcsó, könnyen tárolható, ráadásul 16 féle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Mindezek mellett a kalóriaértéke viszont alacsony, tehát fogyókúrázók is megkóstolhatják.


Ősszel is fontos a hangulatos tálalás. Néhány színes falevél, termény, és jobb kedvvel étkezünk Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Tamás Anikó életmód tanácsadó szerint óriási hibát követünk el, ha ezt a kincset elszalasztjuk, és csak sütve, vagy a szinte egyedül ismert krémlevesként elkészítve fogyasztjuk. Anikó minden évszakban szívesen kísérletezik az éppen akkor termő növények konyhai hasznosításával, így a sütőtök és a tökmag is megindította a fantáziáját.


Tamás Anikó a lasagnét is tökkel, tökmaggal bolondította meg Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Az ételekhez bármilyen fajta sütőtököt használhatunk, a lényeg, hogy legyen jó érett. Amikor már megcsípte a dér, finom édes a húsa, nem szükséges cukrot adni hozzá. (Ha nem elég édes, akkor meg kell sütni, hogy a benne levő cukor karamellizálódjon.) A magok és a héj eltávolítása után a tök belét vágjuk apró kockákra, és körülbelül tíz perc alatt sós vízben főzzük puhára. Ez lesz az ételek alapanyaga.

 

TÖKÖS LASAGNE

Két személyre: először a tökmagos besamelmártást készítjük el. Három deci forrásban levő tejben felfőzünk egy púpos evőkanál lisztet, sóval, borssal fűszerezzük. Végül egy jó kávéskanálnyi összezúzott tökmagot és egy diónyi vajat keverünk hozzá. Kerámia tálban lasagne tésztával lerétegezzük, tészta, főtt tök, tészta, besamelmártás sorrendben. A tetejére mártás kerüljön, amit megszórunk pirított tökmaggal. Előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Nagyon finom!

 

TÖKÖS MÁRTOGATÓS Ehhez a kerek tök tetejét levágjuk, a belsejét kivájjuk, sós vízben megfőzzük. Amikor kihűlt, botmixer segítségével összekeverjük 10 deka zöldfűszeres sajtkrémmmel. Visszatöltjük a tökbe, csíkokra vágott pirítóssal vagy tortillával kínáljuk.

 

TÖKÖS PESTÓS TÉSZTA 2 személyre: 30 deka penne tésztát sós vízben megfőzünk, folyóvízzel lehűtjük. Három evőkanál darabosra zúzott tökmagot, petrezselyem egy evőkanálnyi zöldjét, két gerezd fokhagymát, kevés sót és két evőkanál étolajat
botmixerrel összezúzunk. Kevés tökmagot félreteszünk a díszítésre. A pestót összekeverjük a kihűlt tésztával, tálaláskor reszelt parmezánsajttal, tökmaggal, petrezselyemmel megszórjuk.

 

TÖKÖS-MÁKOS RÉTES

A tésztához 22 deka lisztet elmorzsolunk kevés sóval, diónyi zsírral és egy tojással. Végül annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Kinyújtjuk, majd egymás után négyszer hajtogatjuk. Egy napot állni hagyjuk a hűtőben.

A töltelékhez húsz deka főtt tökbelet összekeverünk két púpozott evőkanál darált mákkal. Csíkban a tészta közepére halmozzuk a tölteléket, majd a tésztát kétfelől ráhajtjuk. (Érdemes már a tészta nyújtásakor sütőpapíron dolgozni, amivel a lap könnyen mozgatható és fel is tekerhető.) 180 fokosra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!