Életmód

2015.10.03. 07:46

Az immunrendszert nemcsak a téli hónapokban kell erősíteni, folyamatosan figyelni kell rá

SZOMBATHELY - Dr. Tarnai Ete háziorvos, természetgyógyász szerint az immunrendszer erősítése nincs évszakhoz kötve, következetesen kell figyelnünk testünk karbantartására.

Bajdó Bettina

- Az immunrendszerünket nem az időjárás befolyásolja, hanem maga az ember – mondta a háziorvos. – A legnagyobb károkat a stressz és a helytelen táplálkozás okozza, ezeket kell kiküszöbölni. Persze a mai világban nagyon kevesen tudnak stresszmentes életet élni és a táplálkozásra is nehéz odafigyelni. De az egészségünk szempontjából mindenképpen fontos lenne ezeket szem előtt tartani! A legjobb módja az immunrendszer karbantartásának, ha naponta legalább egyszer megeszünk egy jó nagy adag salátát. Ebbe kerülhet paprika, cékla, gyöngyhagyma, saláta és sok más zöldség, a lényeg, hogy friss legyen. Mindezt meg lehet bolondítani egy kis édes chilivel, tökmagolajjal, balzsamecettel.

Az orvos szerint nem elég csak salátát enni, hanem a friss levegő is sokat segíthet. Legalább hétvégente menjünk ki pár órára a természetbe, ne a tévé, internet előtt üljünk. Sokkal egészségesebb életformát kellene választanunk a mostaninál, mivel a magyarok többsége, sokféle, táplálkozással összefüggő betegséggel küzd.

Dr. Tarnai Ete háziorvos főként a természetes gyógymódok híve Fotó: VN-archív

- Naponta inkább többször, kevesebbet együnk, csak annyit, amennyi szükséges – emelte ki dr. Tarnai Ete. – A tejet mindenképpen kerüljük, maximum erjesztettet fogyasszunk! Lisztből készült termékeket is iktassuk ki, a zöldségeket vagy nyersen vagy rövid ideig tartó párolás után együk meg! A főzelékek teljesen haszontalanok, mert a főzés során távoznak az értékes vitaminok az alapanyagból. A margarin transzzsírokban gazdag, ezért ne ezt kenjük a kenyérre, hanem inkább vajat, kacsa- vagy libazsírt válasszunk! Nagyon egészséges a tökmagolaj, valamint az olívaolaj is, ez utóbbi Omega3 zsírsavban is gazdag. Az olajjal öblögetés egy ősrégi módszer, ami mostanában egyre divatosabb. Lényege, hogy az olaj a száj nyálkahártyáján keresztül méreganyagokat von el a szervezetünkből.

Ajánlott reggel, éhgyomorra egy evőkanál olajjal, lehetőleg olívával öblögetni 5-10, de akár 25 percig is. Ha gargalizálunk, akkor a garatot és a mandulákat is tisztítja, erősíti az immunfunkciókat. fontos, hogy ezután kiköpjük az olajat. Akkor csináltuk jól, ha az olaj sűrűvé és tejfehérré változott. Ezután öblögessünk párszor langyos vízzel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!