Életmód

2017.02.14. 20:25

Így mosson a gyerek fogat!

Naponta hányszor mosson fogat egy óvodás? Milyen fogkrémmel? Mikortól szoktassunk a fogápolásra? Praktikus tanácsokat ad a fogorvos.

Tóth Kata

- A fogak ápolására már csecsemőkorban érdemes időt fordítani - mondja dr. Kóbor Zsófia fogszakorvos, aki Szombathelyen, a gyerekfogászati alapellátásban dolgozik. (A Március 15. tér 3-5. szám alatt, a régi SZTK-épület földszintjén.) Neki és kollégáinak a megelőzésben van fontos feladatuk, illetve abban, hogy felismerjék és korai stádiumban kezeljék a fogazati rendellenességeket, a fogbetegségeket; ha szükséges, szakellátásra irányítsák a gyerekeket. A gyermekkori fogbalesetek ellátását is végzik.

- Az első tejfogak előretörésétől szülői feladat a gyermekek fogápolásra szoktatása, a fogmosás elkezdése. Ezt kezdetben ujjra csavart gézlappal, textilpelenkával vagy ujjra húzható bébi fogkefével lehet végezni. A baba fogait és ínyét naponta legalább kétszer át kell törölgetni - magyarázza. - Amikor aztán a kicsi betölti a 12 hónapos kort, a fogmosásához már használhatunk gyerekfogkrémet (ízesített is lehet), aminek alacsony a fluortartalma, így nem okoz gondot, ha lenyel belőle valamennyit a poronty. (A fluoridok ellenállóbbá teszik a fogakat a szuvasodással szemben. Egy- és hatéves kor között 450-500 ppm fluor tartalmú fogkrém javasolt.) A babáknak vehetünk fluormentes fogkrémet.

A szakember azt tanácsolja, kétéves korig naponta egyszer használjunk fogkrémet, kis mennyiséget vigyünk fel belőle a fogkefére. Előfordul, hogy a fogmosással szembeni ellenállást tapasztalunk a bölcsis, kis ovis részéről. Figyelembe kell venni minden kisgyerek egyéni fejlődési szintjét, ettől függően kezdenek önállóan próbálkozni a fogmosással - ez a tapasztalata.

Pados Bendegúz túl van a fogpolírozáson. A fotón egy műanyag bemutató fogsort tanulmányoz. Dr. Kóbor Zsófia mutatja rajta a gyulladt, szuvas fogakat. Jobbról Hencsey Anett asszisztens segédkezik

Háromévesen naponta legalább kétszer, de inkább háromszor érdemes fogat mosni, nagyjából két percig - akár homokórát is használhatunk. Tegyük az esti és reggeli tisztálkodás játékos részévé a fogmosást, javasolja a doktornő. Minden kisgyerek próbálkozik - több-kevesebb sikerrel - a művelettel, hagyni is kell őket, azonban a szülő felelőssége, hogy megtanítsa a helyes fogmosási technikát. - Először játékos formában tanítsuk meg, hogyan kell öblíteni vízzel, utána fogkrém nélkül tanítsuk a fogkefe használatára. Ebben a korban nem az alapos fogmosás, hanem a rendszerességre nevelés a fontos. Mossunk közösen fogat, 4-5 percig! A gyerekekben ösztönösen él az utánzási vágy, észrevétlenül szoknak rá a fogmosásra, és később, kézügyességük fejlődésével a fogkefét is egyre ügyesebben mozgatják majd. Úgy tízéves korukig viszont nem elég ügyesek.

Tévhit, hogy a tejfog (az első hat hónapos, az utolsó két-két és fél éves korban jelenik meg) nem romolhat el. A leggyakoribb megbetegedések: a fogszuvasodás, a fogbélelhalás és a -gyulladás. Panasz esetén fogorvoshoz kell fordulni, persze elsődleges lenne a megelőzés és a félévenkénti kontroll. Meg lehet előzni a fogszuvasodást: szerepe van benne a helyes táplálkozásnak, a szájhigiéniának, a fog-ápolásnak, a fluoridoknak és a korai kezelésnek, gondozásnak is.

Ha a kicsi nem eszik, iszik cukros ételeket, akkor nagy valószínűséggel nem fognak romlani a tejfogai. Összefüggés van a szuvas fogak keletkezése és a szénhidrátok mennyisége, összetétele és a fogyasztás gyakorisága között. Veszélyes szénhidrát a tapadó karamella; a csoki kevésbe ártalmas, mert a zsíroknak védő hatása van. Kerüljük a rágós édességeket, a szárított gyümölcsöket, amelyek rátapadnak a fogakra. Ne adjunk cukrozott, szénsavas italokat és gyümölcslevekből is csak egy-két decit naponta. Étkezések között kínáljunk egészséges nassolnivalókat: vékony csíkokra vágott zöldséget (sárgarépát vagy uborkaropit), feldarabolt friss gyümölcsöt, bio kölesgolyót, bulátát, kukoricagolyót, összetört banánt, joghurtot, sajtdarabkákat paradicsomszeletekkel, vagy keksz-szel. A kemény, rostdús, erős rágást igénylő tápanyagok tisztítják a fogak, az íny felszínét, így csökkentik a lepedék mennyiségét. A rágásnak fontos szerepe van az állcsont fejlődésében.

Ha egy gyerek kiütötte a fogát, esetleg elesett, akkor a kiesett fogat azonnal meg kell keresni, vízzel leöblíteni, majd vízbe helyezni. Ha ez nem lehetséges, akkor egy tiszta, nedves papírzsebkendőbe tekerve tároljuk. Rögtön vigyük a gyermeket fogorvoshoz, mivel rövid időn belül sikeresen visszahelyezhető a fog, de a gyógyulás esélye az első húsz perc letelte után fokozatosan romlik. Ha csak letörik a fog egy része, akkor vízzel tisztítsuk meg a sérült fogat, és vigyük a gyermeket azonnal fogorvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!