Életmód

2015.05.10. 11:18

Belenéz a szemünkbe - A diplomás optometrista tudása nélkülözhetetlen

Szombathely - Szemünk fénye, mondjuk, ha valami nagyon drága nekünk. Az optometrista szó szerint a szemünk fényét vigyázza nézzük, hogyan.

Ölbei Lívia

„Optomicsoda?, kérdezik sokan. Miután a szót hosszú perceken át ízlelgetik, mondogatni próbálják, kinevetgélik magukat a nehézségein, az igazán kíváncsiak nem adják föl, megpróbálják fölfejteni a problémát: megkérdezik, hogy mivel foglalkozik egy optomicsoda. A választ meghallgatva sokan arra a következtetésre jutnak, hogy az optometrista tulajdonképpen optikus", mondja Tóth Krisztina optometrista, aki a szakdolgozata sikerének érdekében kérdőíves felmérésre is támaszkodott.

Tóth Krisztina vizsgálathoz készülődik. Az optometrista a pupilla tágítása nélkül, megfelelő eszközökkel a szemfenékre is be tud nézni. Fotó: Unger Tamás

Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a kérdőívet kitöltők 50 százaléka tudta pontosan, hogy valójában mi az az optometrista – illetve, hogy az optometrista mivel foglalkozik. Egyébként arra a kérdésre, hogy mi a különbség a látszerész (optikus) és az optometrista között, a megkérdezettek 48 százaléka tudta a helyes választ. Azzal pedig, hogy mi a különbség a szemész szakorvos és az optometrista között, a válaszadók 60 százaléka volt tisztában. „Mindezek tükrében a MOI honlapjának segítségével elkészült az a leírás, amely részletesen bemutatja, hogy mivel foglalkozik pontosan egy optometrista – és miben lehet az önök segítségére", folytatja Tóth Krisztina.

Hát akkor ne csigázzuk tovább az érdeklődést, nézzük, mit csinál az optometrista:

„Az optometrista mindenekelőtt olyan szakember, aki a Semmelweis Egyetem egészségügyi főiskolai karán optometrista diplomát szereztek. Fő feladata a szem esetleges fénytörési hibájának megállapítása, azaz a szemüveg felírása. Ha ön azt veszi észre, hogy látása nem megfelelő, vagy nem olyan, mint régen, akkor fáradjon el egy látszerész szaküzletbe (optikába), ahol az optometrista munkatárs akár várakozási idő nélkül készségesen áll az ön rendelkezésére, meghatározza és felírja azt a szemüveget, amelynek segítségével újra jól láthat, akár közelre, akár távolra, akár munkához van rá szüksége. Az optometrista a pupilla tágítása nélkül, megfelelő eszközökkel a szemfenékre is be tud nézni. Ha bármilyen elváltozást, betegségre utaló jelet észlel, azonnal szemészorvoshoz irányítja önt, a pontos diagnózis és hatékony kezelés érdekében. Ilyen módon az optometrista segíti a szemész szakorvos munkáját és nagy szerepe van a lakosság 'egészséges látásának' megőrzésében", sorolja Tóth Krisztina, rögtön hozzátéve, hogy az optometrista mindezeken túlmenően kontaktlencse-illesztéssel is foglalkozik: „Ha ön kontaktlencsét is szeretne a szemüvege mellé, forduljon bizalommal az optometristához, akitől szakszerű felvilágosítást kaphat a kontaktlencse viselésének, ápolásának szabályairól is. Ha optometrista végzi a vizsgálatot, akkor a szemüvegfelírás nem ér véget a 'computeres szemvizsgálattal', kiegészül 'hagyományos vizsgálattal' is. Így teljes nyugalommal elkészíttetheti a felírt szemüveget", összegez Tóth Krisztina,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!