Életmód

2015.06.19. 12:34

Bölcsen, Máraival a halálról

Kitűnő XX. századi írónk, Márai Sándor vajon hogyan vélekedett a halálról? Füves könyvében így írt róla.

Némethy Mária

„Minden olvasmánynak, mely álláspontra és magatartásra tanít a halállal szemközt, megalázó és csüggesztő utóíze van. Mindez „ars beatae moriendi"-k (a jó halál tudománya), az ókori pogány és a középkor keresztény bölcsei, a sztoikusok, a hitvallók, a humanisták, az újkor természettudósai iparkodnak meggyőzni, hogy a haláltól egyáltalán nem kell félni. Védekezésül és magatartásként egyesek gőgöt és magasztos méltóságot ajánlanak, megint mások közönyt, egyesek rajongást, vágyakozást, mintha a halál valamilyen legfőbb jó lenn, a túlvilági idvezülés belépőjegye, melyet megváltanni nem is siethetünk eléggé mohón. Így beszél Seneca, mikor közönyt tanít, mert elénk tárja, milyen semmis, esendő és figyelemre méltatlan mindaz, amit elhagyunk az életben, így a keresztény Boetius, így Huxley, a természettudós, mikor úgy látja az életet és a halált, mint egyfajta vegyi folyamat két változatát. Minden bölcs iparkodik valamilyen emberi álláspontra tenni szert a halál rémségével szemben.

Ez az iparkodás emberi, megható. Éppen ezért, reménytelen. Gondolj arra, hogy a bölcsek is meghalnak. S hasztalan mondták: „a halál csak változás"...

Ne röstelld a halálfélelmet. Ne szégyelld megvallani, hogy fáj itthagynod ezt a förtelmes és nagyszerű bizonyosságot, az életet az ismeretlen és baljósan érthetetlen bizonytalanságért, ami a halál. Ne sopánkodj, de félj. Ha könnyít lelkeden, sopánkodhatsz is. Halj meg, ahogyan éltél: ember módra, tehát kissé hősiesen, s gyáván is."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!