Életmód

2016.04.23. 10:10

Borban az orvosság? - Frissítse a memóriáját pezsgővel!

A bor nemcsak egy alkoholos ital, hanem összetevői miatt kedvezőek az élettani hatásai is.

Béres Zoltán

Az elmúlt évek számos kutatásai bizonyították, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A fehérbor hadat üzen a szánkban lévő baktériumoknak, és hatásos a H1N1 influenza ellen is. A pezsgőről pedig azt tartják, javítja a memóriát.

A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidánstartalom. Ezek gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is. A polifenolok védenek a rosszindulatú daganatos folyamatok kialakulásától is. A vörösborban található vegyületek további hatása az összkoleszterinszint csökkentése. A fogyasztása gátolja az érpályán belül a vérrögök kialakulását.

Kizárólag a minőségi borokban találhatók meg azok az összetevők, amelyek segíthetnek nekünk az egészségünk megőrzésében. Fotó: A szerző

Másfél deci száraz fehérbor csersavtartalmának hatása felér egy alapos fogmosással. Kitisztítja a szánkat, ritkítja a szánkban található kártékony baktériumokat. Fontos: borozás után legalább húsz percig ne mossunk fogat, mert a csersav által igénybe vett fogzománc könnyen megsérülhet a fogkefe sörtéitől. A hírek szerint a fehérbor hatásos lehet az új típusú H1N1 influenza elleni védekezésben is. Ez a jó minőségű fehérborokban lévő quercetinnek és sikiminsavnak köszönhető.

Kutatási eredmények bizonyítják azt is, hogy negyven év felett heti három pohár pezsgő javítja a memóriát. A szakértők meg vannak győződve arról, hogy a pezsgő rendszeres fogyasztásával megelőzhetők az olyan agyi rendellenességek, mint a demencia és az Alzheimer-kór. A pezsgő esetében kimutatott memóriajavító hatás a fenolsavnak tulajdonítható. „A demencia esetenként már a 40-es években kezdődik, és a 80-as évekig erősödik tovább. A hanyatlás fokozatos, ezért minél hamarabb magunkhoz vesszük a pezsgő jótékony hatású összetevőit, annál jobb" - állítják a kutatók.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a kedvező élettani hatások csak a mérsékelt alkoholfogyasztás mellett jellemzőek. Az ideális napi bor mennyiség férfiaknál 2-3 deci, míg nők esetében 1-2 deci. Vagyis ezt a mennyiséget kell beosztani valahogy, vagyis el kell döntenünk, hogy a különböző borfajták melyik kedvező hatását szeretnénk kihasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!