Büntetlenül fogyasztható diétás finomság

2017. április 15., 10:00
Protein és gyümölcspép alapú muffin. Nagyon egyszerűen elkészíthető, kevés hozzávalóval akár a Húsvéti asztalra is.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 1
G->reklam_mentes: 0

Hogy miért jolly joker megoldás ez a muffin, azt a recept után bővebben kifejtjük. De először nézzük a hozzávalókat és az elkészítési módot.

Hozzávalók (12 db kisebb muffinhoz)

  • 50 g zabliszt
  • 2 adagolókanál (50 gramm) Panhellen Mogyorókrém ízű fehérjepor
  • 100 gramm alma (hámozva, magházától megfosztva mért súly)
  • 200 g banán (héjától megfosztva mért súly)
  • 2 db M-es tojás
  • 20 gramm (1 evőkanál) zsírszegény kakaópor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. fahéj

+ édesítő (pl. eritrit)

+ ízlés szerint cukormentes étcsokoládé, olajos magvak, kókuszreszelék stb.

1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.

2. Az almákat megfosztjuk héjuktól, magházuktól. Kimérünk 100 grammnyit és 100 grammnyi vízzel, fahéjjal, ízlés szerint édesítővel (pl. 1 ek. eritrittel) puhára főzzük.

Megjegyzés: az alma héját nem érdemes kidobni, ugyanis sok jótékony vitamin, ásványi anyag és rost található benne. Lehet sütés közben nassolni belőle, de akár azzal együtt is megfőzhetjük!

3. Kimérjük a zablisztet, összekeverjük 1 tk. sütőporral. Hozzáadjuk a proteinport és a kakaóport.

4. Amint az almánk megpuhul, lehúzzuk a tűzről, kissé hűlni hagyjuk. 200 gramm banánt beledarabolunk. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük, majd ezt a gyümölcsmasszát a lisztes keverékhez keverjük.

5. Beleütjük a tojásokat, összekeverjük.

6. Kókuszzsírral kikent vagy kapszlikkal bélelt, esetleg szilikonos muffin formákba töltjük a tésztánkat.

7. Díszíthetjük cukormentes csokoládéval, olajos magvakkal, banánkarikákkal, almadarabokkal, kókuszreszelékkel… Amihez éppen kedvünk van.

8. 20-25 perc alatt alsó-felső álláson készre sütjük őket.

ÁTLAGOS TÁPÉRTÉK ADATOK (díszítés nélkül)

 

energia

szénhidrát

fehérje

zsír

teljes adag

636 kcal

93 g

56 g

6 g

1 db (12 db esetén)

53 kcal

8 g

5 g

0,5 g


Miért jó a zabliszt?

Azért használhatunk zablisztet, mert a kevert tésztákban, így egy muffin esetében is tökéletesen helyettesíti a búzalisztet. (Ezzel szemben kelt tészta nem készíthető zablisztből!) Ha nincs otthon zablisztünk, könnyedén készíthetünk zabpehely megőrlésével, de tökéletesen megteszi a teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt vagy a Graham búzaliszt is.

Azért érdemes zablisztet használnunk sütéshez, főzéshez, mert bár szénhidráttartalma megegyezik a búzalisztekével, magasabb a rost- és fehérjetartalma, ezáltal lassabb a felszívódása és lassabban emeli meg a vércukorszintet. A zab továbbá tartalmaz egy különleges rostot; az ún. béta-glükánt, mely az emésztésre gyakorolt jótékony hatásán túl bizonyítottan segít a koleszterinszint csökkentésében. Ezen kívül a zabliszt különleges ízt és textúrát biztosít a süteményeknek, valamint változatosabbá is teszi az étrendünket.

A zsírcsökkentés fontossága

A sütemény (a tojásokon kívül) hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. Diéta, életmódváltás során főként a megfelelő fehérjebevitelre, a jól összeválogatott és jó arányú szénhidrátbevitelre figyelünk leginkább, holott a zsiradékbevitel csökkentése ugyanúgy fontos! Ha megfigyeljük a reform recepteket, sokszor csak a lisztek mennyiségét csökkentik, de a zsiradékmennyiség ugyanannyi – vagy még több. A zsírok 1 grammja több mint kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék 1-1 grammja! Mindemellett kutatások bizonyítják, hogy a zsiradékbevitel csökkentése ugyanolyan fontos a táplálkozásunkban, mint a megfelelő mennyiségű és minőségű protein bevitele, illetve a szénhidrátforrások megválogatása az étrendben.

A gyümölcscukor

A gyümölcsökben a rostokon túl túlnyomórészt gyümölcscukor (fruktóz) található, mely bár egyszerű szénhidrát, mégsem egyenértékű a kristálycukorral, a mézzel vagy egyéb növényi szirupokkal. Igaz, a gyümölcsök gyorsan juttatják energiához a szervezetet (gyorsan szívódik fel a bennük található szénhidrát), de rost-, vitamin- és ásványi anyagtartalmuk kompenzálja mindezt. Édesség utáni sóvárgásra a gyümölcs tökéletes választás!

A jolly joker étel

Tízóraira, uzsonnára, de edzés előtt és után is tökéletes választás ez a proteines muffin. Miért? Egyszerűen elkészíthető, laktató, egészséges, könnyen magunkkal vihető. Fizikai aktivitás előtt gyorsan biztosít energiát a szervezetünknek, edzés után pedig nem engedi lezuhanni vércukorszintet, mindamellett fehérjetartalma segít megóvni és regenerálni fáradt izmainkat.

Még egy ok, amiért ne riadjunk vissza a gyümölcs(cukor)tartalmától: a protein beépüléséhez szükség van gyorsan felszívódó szénhidrátra!

Jó étvágyat hozzá!

A cikk szerzője: Panhellen Magyarország

www.panhellen.hu

(x)

2017. április 15., 10:00

Részletes műsor



Műsorok betöltése...