Életmód

2016.02.11. 13:19

Csak az idősek lehetnek bölcsek?

Körkép - Mi minden miatt lehet valaki büszke magára, ha öreg? Mikor éri el valaki a bölcsességet? Ezekre a fontos kérdésekre egy tudós, Csermely Péter adott választ.

Némethy Mária

Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének egyetemi tanára. Kutatási területe a stresszfehérjék működése, az öregedés és a hálózatok. Sokan abból az időből ismerik nevét, amikor 2008 és 2010 között a Sólyom László köztársasági elnök által életre hívott Bölcsek Tanácsának tagja volt. Csermely Péter sokat publikál, több könyve is megjelent. 2006 óta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke.

Mit gondol az öregségről?

„Egy szép idős arc, egy gyönyörű idős kéz a helyesen meghozott korábbi döntések ezreinek lenyomata. Megöregedve újra lesz időnk. Lesz időnk arra, hogy megörüljünk egy napsugárnak, egy kicsi lepkének, az egyik unoka kacagásának. Lesz időnk újra felfedezni a legszebb, a legtisztább, a leggyermekibb érzelmeket, amelyeken a felnőttkor taposásában rendre átrohantunk.

A kapcsolatok meggyengülése egyfajta független helyzetet is teremt. Ez a helyzet ideálissá teszi az idős embert a konfliktusok oldására, a mediálásra. Ahogy közeledünk a matuzsálemi korhoz, egyre kevéssé béklyóz már le a földi lét. A lelkünkkel egyre inkább képesek leszünk úgy repülni megint, ahogy kisgyermekkorunk legszebb álmaiban tettük egykoron."

Ki mondható bölcsnek?

„...az erények legfontosabbika a bölcsesség. A bölcsesség része a józanság (indulatmentesség), a befogadásra és az adásra való nyitottság, motiváció és az előrelátás is. A bölcsesség tehát az Egésznek a megtapasztalása, átlátása. A bölcs egyszerre közelít a világhoz férfimódon (gondolati struktúrákkal) és női módon (holisztikusan, képszerűen) megragadva az Egészet.

Az idős ember már annyi mindent és annyi mindennek az ellenkezőjét látta, hogy - optimális jellemfejlődése esetén - sokkal közelebb került az indulatmentességhez, az előrelátáshoz, az Egész megtapasztalásához, mint fiatal társai. Az idősödő szervezetben kezdenek kiegyenlítődni a hím és a női nemi hormonok. Ez közelebb viszi ahhoz az idős embert, hogy a fent említett gondolati és holisztikus gondolkodási struktúrákat kiegyenlítettebben használja, mint fiatalabb társai. Az élet nagyon nagy adománya az, amikor az idős korhoz még mindig gyermeki játékosság, a fent említett befogadásra, adásra való nyitottság és motiváció is társul. Az ilyen gyermeki szeretetben élő idős ember elérte a bölcsességet. Továbbmegyek. A bölcsesség kellő élettapasztalat, kellően magas kor elérése nélkül nem szerezhető meg. Emiatt bölcsességet ifjú embertől elvárni dőreség."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!