Életmód

2015.08.26. 10:46

Darázsinvázió Vas megyében? - Túlélőtippek háztulajdonosoknak és kerti partira készülőknek!

Rengeteg a darázs és csípésük akár végzetes is lehet. Haragudhat rájuk, de felidegesíteni őket nem ajánlott. Az építőiparnak és a száraz időjárásnak köszönhetünk mindent.

Budai Dávid

A darázzsal mindenkinek egy kicsit olyan a viszonya, mint a szúnyoggal. Senki nem szereti szegényeket és erre jó okunk is van, hiszen mézet nem készítenek, viszont előszeretettel megcsípnek, azonban ezért, és főleg ez ellen mi magunk is tehetünk. És jó is, ha teszünk, mivel most rengeteg a darázs a megyében, márpedig a darázscsípés nem játék. Egy német közmondás szerint Isten teremtette a méheket, az ördög pedig a darazsakat. Ezt állítani talán túlzás, az viszont igaz, hogy darazsakkal mindenhol találkozhatunk és ez a találkozás halálos is lehet.

Fotó: Szendi Péter

Több felnőtt allergiás a csípésre, mint gyerek

Magyarországon a felnőttek három-négy százaléka allergiás a csípésekre, a gyerekek körében viszont jóval alacsonyabb, mindössze 0,5-1 százalék az arány. Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos elmondta, ennek az az oka, hogy fokozatosan alakul ki az érzékenyítettség, a kor előrehaladtával a minket ért sok károsító hatás felerősödik, ezért ahogyan öregszünk, megszaporodnak az allergiás tünetek is. Vas megyében is több ezer ember lehet érintett, ezért a probléma egyáltalán nem elhanyagolható. Általában felnőttkorára már mindenki tudja, hogy allergiás, vagy sem a darázscsípésre.

Vas megyében is előfordult már tragikus végkifejletű szúrás

És ezt jó is tudni, ugyanis allergia esetén könnyen lehet az ártalmatlannak tűnő rovarcsípésnek tragédia a vége, ha csak nincs kalcium a közelben. Pedig a kalcium használata a magyar szakmai ajánlásban nem is szerepel, az amerikai szerint pedig egyszerűen káros. A kalcium ugyanis egy kis időre javítja az ember közérzetét, de csökkenti az igazán hatékony terápiák lehetőségét. Az allergológusok enyhe tünetek esetén inkább a hideg vizes, jeges borogatást javasolják a kalcium helyett, így lassítható a darázs által bejuttatott méreganyag terjedése, felszívódása. Stánitz Éva azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy vészhelyzet esetén nincsen idő a mérlegelésre, ilyenkor bizony egy kalciumos pezsgőtabletta is életet menthet. Először mindig a közvetlen életveszélyt kell megszüntetni, utána lehet csak gondolkodni terápián. Megtudtuk, ugyan a tragikus kimenetelű darázscsípések ritkák, Vas megyében is előfordult már tragikus végkifejletű szúrás, ám szerencsére az esetek többségében időben érkezik a segítség. Amikor valakit megcsíp egy darázs és úgy érzi, fullad, vagy szédül, azonnal értesítse a mentőket és juttasson a szervezetébe kalciumot, de vajon mi a teendő, ha darázsfészekbe botlunk?

Még a télikabátot is átlyukasztja a lódarázs

Balogh Nikoletta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta a katasztrófavédők csak közintézményeknél, illetve életveszély esetén avatkoznak be, ellenkező estben főszabályként a méhbefogókat értesítik, mivel ők azok a szakemberek, akik elsősorban kivonulnak, ha egy darázsfészket kell eltávolítani. Mayer Rudolf az egyik közülük, akinek megcsörrenhet a telefonja, ha baj van. Megtudtuk, mostanság valóban sok a darázs, és ez nem is meglepő, mivel a nyár vége és az ősz eleje a darazsak szezonja.

A darazsaknál az a helyzet, hogy csak a megtermékenyített anya telel át, vagyis ami számunkra jó hír – számukra már kevésbe – ha jön a hideg, a darazsak is elpusztulnak. Tavasszal építenek kolóniát az anyák és így augusztus végére, szeptember elejére jelentősen megszaporodik a darazsak száma. Mayer Rudolf elmondta, míg májusban és júniusban méhrajokhoz riasztják őket, addig, ha ilyenkor érkezik bejelentés, akkor lehet tudni, hogy darázsfészekről van szó. A darazsaknak sok faja ismert, de a legijesztőbb mind közül a lódarázs, amelyik hatalmas méreteivel nagyon fájdalmasan tud fullánkjával szúrni. Még a télikabátot is átlyukasztja, Mayer Rudolf mindezt tapasztalatból mondja, mivel egy-két évvel ezelőtt télikabátban szedett le egy félméteres lódarázsfészket Felsőcsatáron.

Betegséget is terjeszthet a darázs

Dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese mutatott is nekünk egy fészket, így megtudtuk azt is, a darázsfészek anyaga cellulóz, amit az állatok a nyálukból állítanak elő. Annak ellenére, hogy az emberek nem tartják hasznosnak a darazsakat nekik is megvan a helyük a nagy körforgásban. A rettegett lódarazsak például előszeretettel vadásznak legyekre, így tulajdonképpen hasznosak. Viszont a méhekkel ellentétben fullánkjukat minden gond nélkül kihúzzák bőrünkből, így akár egyetlen darázstól is számíthatunk több szúrásra. A darazsakkal az egyik legnagyobb baj, hogy akárcsak a legyek sok betegséget terjesztenek, mivel a méhekkel ellentétben, nem csak növényeket, de a dögöt is elfogyasztják, sőt tulajdonképpen mindent megesznek.

A méhek és a darazsak annak ellenére, hogy mindketten hártyásszárnyúak nem foglalkoznak különösebben egymással, se nem barátok, se nem ellenségek. Ha pedig mi emberek azt hisszük, hogy darázsellenségünkkel elkerülhetjük a találkozást, akkor tévedünk. Ugyanis gyakorlatilag mindenhol előfordulnak, ráadásul mivel egy város hatalmas táplálékforrás, ezért előszeretettel jönnek az emberek közé, különösen most, a befőzések idején. Ez az időszak terített asztal a darazsaknak, és hogy ezt szó szerint is veszik, azt mindenki tapasztalhatja, ha egyszer is a kertben iszogatja a limonádéját.

Így készítsünk csapdát!

Mayer Rudolf elmondta, éppen ezért csapdát is könnyű nekik készíteni. Egy egyszerű PET palackot megtöltünk cukros vízzel és némi ecettel, hogy felerősödjenek az illatok és máris kész a darázscsapda. Kijönni már nem tud a darázs, ha belemászott, főleg ha a palack száját le is szűkítjük. Mindezzel azonban csak tüneti kezelést érhetünk el. A probléma megoldásához magát a fészket kell eltávolítani, ehhez azonban okvetlenül szakemberre van szükség.

Vagy bízzuk a profikra!

Ilyen szakember Palkó László egészségügyi gázmester is, aki kártevő irtással foglalkozik. Megtudtuk, mostanában naponta 8-15 bejelentés érkezik Szombathelyről és vonzáskörzetéből darázsfészek miatt. A tavalyi évhez képest tíz-tizenöt százalékkal is megszaporodott a darazsak száma. Ennek oka egyértelműen a száraz és meleg időjárás. Annak viszont, hogy mi emberek is észleljük a rengeteg darazsat, más okai is vannak.

A jelenlegi építkezési kultúra nagyon nagy szerepet játszik ebben, elsősorban az építkezéssel kapcsolatos technológiai problémák vonzzák a darazsakat. Palkó László elmondta, a gyorsan felhúzott könnyűszerkezetű családi házakkal van a legtöbb baj, ugyanis a födém sok esetben nincsen rendesen megcsinálva, az oromdeszkák nem illeszkednek rendesen. A tetőszerkezet gerendáinak illesztéseibe be tud húzódni a darázs és a lambéria mögött rak fészket. A tulajdonosok csak azt látják, hogy onnan özönlenek ki a darazsak. Ezen kívül a gipszkarton mögötti rejtett zugok is kiváló fészket jelentenek a darázsnak.

Megtudtuk, amikor darázsűzéshez hívják ki őket, sokszor meg kell bontani a faszerkezetet, ha szerencséjük van csalétekkel is megtudják oldani, és így nem kell rombolni, azonban évekkel korában szinte az egész házat szét kellett szedni, ha darazsak voltak az albérlők. Az elmúlt években nagyon jellemző volt, hogy ahol a házak nikecell szigetelése megsérült, a darazsak egyesével kezdték el a nikecell-gombócokat kihordani, és ott építettek fészket. Felmerül a kérdés, hogyan lehet egyáltalán védekezni a darazsak ellen? Palkó László szerint mindenek előtt a tökéletes szigetelés a fontos. Amikor viszont megvan a baj, és darazsak költöztek a házba, akkor nincs mese, szakembert kell hívni. Nem lehet elégszer ismételni, hogy soha ne vegyük fel a harcot magunk a darazsak ellen.

Palkó László ügyfeleit nagyon gyakran csípik meg darazsak és sajnos sok köztük az allergiás. Így ő senkinek nem ajánlja, hogy azzal kísérletezzen, hogy leveri a fészket. Ha darázsfészket észlelünk semmiképpen nem szabad betömni a lyukakat, mert a darázs fúr magának másik kijáratot akár a farostlemezen keresztül is, így csak tetézzük a bajt. Nem beszélve arról, hogy bemeneti nyílás híján a szakember dolgát is megnehezítik. A másik legnagyobb hiba, hogy rovarölő szerrel vesszük fel a harcot, pedig jó tudni, hogy itt a Kemotox nem segít. A repülő darazsakat ugyan megöli, de a fészekbe már nem jut a méreg, viszont az irtószertől a darazsak agresszívak lesznek, és többé senkit nem engednek a fészek közelébe, cserébe folyamatosan támadnak.

Palkó László elmondta a száraz időjárás is oka a darazsak agressziójának, hiszen akárcsak mi emberek, egyszerűen szomjasak. Ezért jobban keresik a víz közeli fészkelő helyeket is, megtudtuk volt olyan eset idén, hogy a háziak nem tudták használni az úszómedencét, mert azt a darazsak elfoglalták. A szakember a lódarázs védelmében annyit elmondott, bár valóban ez a fajta a legfélelmetesebb, ha békén hagyjuk, nem támad, ellenben a kecske – és német darázs sokkal agresszívabb, ráadásul ezek rajban is lecsaphatnak. Palkó László mindenkinek, de különösen azoknak, akik allergiásak a darázscsípésre, azt javasolja, hogy mindenképpen legyen a tarsolyunkban kalcium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!