Dinnyehéjból készült a lekvár

2013. augusztus 18., 18:00 szerző: Simon Erzsébet
komment
Első ízlelésre akár a baracklekvár. De nem: dinnyehéj volt az alapanyag, ebből készült a finomság.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Vétek kidobni a dinnyehéjat, mondja Medeg Mátyásné. Finom lekvár főzhető belőle

Ínycsiklandó, édes kifli kellette magát a tálcán, s mi bele is haraptunk rögvest. Ó, hát ez baracklekváros, állapítottuk meg, s repetáztunk. Miután jól belaktunk, a vendáglátónk, Medeg Mátyásné hamiskás mosollyal tudakolta: ismerjük mi egyáltalán a baracklekvárt? Merthogy ezúttal megcsalt bennünket az érzékünk. A kifli ugyanis nem a fölséges sárga finomságot rejtette, hanem az arra megszólalásig hajazó dinnyehéjlekvárt. Mutatta is rögvest a dunsztosüveget, s mellette az abból kimaradt lekvárt. Frissen főzte, mint mondta, vétek kidobni az ily módon remekül felhasználható dinnyehéjat. A receptet is megosztotta velünk, mi most továbbadjuk olvasóinknak. Hozzávalók: egy kiló dinnyehéj, 30 dkg cukor, egy citrom. Jó, ha van egy kevés a görögdinnye húsából is a héjon. A külső zöld részt hámozzuk le, a fehér részt vágjuk kis kockákra, s enyhén esetes vízben pároljuk üvegesre, majd csepegtessük le. Ezután ismét tegyük fel főni, adjuk hozzá a cukrot, végül a citrom lereszelt héját és a kifacsart levét is tegyük bele. Főzzük addig, amíg megfelelőnek nem találjuk az állagát. Akkor merjük üvegekbe, s helyezzük szárazdunsztba. A kész lekvár kitűnő lesz süteményekbe, édes kiflibe, buktába és kalácsba is

Simon Erzsébet

2013. augusztus 18., 18:00 szerző: Simon Erzsébet

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...