Életmód

2016.09.15. 21:32

Egy amerikai nagyvárosban élő számára teljesen természetes a mosoda használata (x)

Európai szokásainktól merőben eltérő és szokatlan lehet számunkra, hogy az amerikai filmekben egyre-másra megjelennek a mosodák – és nem csak, hogy megjelennek, hanem igen népszerűek is a lakosság körében. Mi lehet az oka annak, hogy az amerikai nagyvárosokban már-már közösségi élménnyé, hagyománnyá vált a mosodák használata?

Az amerikai nagyvárosokban – a hazai szokásoktól eltérően – nem magányszemélytől, hanem egy cégtől vagy társaságtól veszi bérbe az albérlő a lakást. Az ingatlanhoz berendezési tárgyak is járnak, melyek közé többnyire nem tartoznak bele a mosó- és szárítógépek. Ennek az az oka, hogy a lakások bérleti díjába belekalkulálják a lakó(k) fogyasztását is, tehát fix áras lakásokhoz lehet hozzájutni – a bérbeadónak pedig az az érdeke, hogy a rezsi minél kevesebb legyen adott idő alatt. Így a mosó- és szárítógép energiafelhasználásán elég sokat tudnak spórolni, tekintve, hogy egy-egy bérház akár 30-40 emeletes is lehet. Ha kiszámolnánk, mennyivel kevesebb lehet így az áram- és vízfogyasztás, magunk is meglepődnénk!

További jó okok az amerikaiaknak a mosoda használatra az eddig említettek mellett, hogy a lakástulajdonos cég nem mindig engedélyezi a saját készülékek, eszközök elhelyezését, ugyanis elég kockázatos, ha valamelyik meghibásodik – a víz mindent elönthet, a lakás javítási költségei pedig a bérbeadó társaságot terhelik.

Problémás lehet saját mosó- és szárítógépre beruházni, ha gyakran felmerül a költözés szükségessége. Vásárláskor az anyagi ráfordításon túl, gondoskodni kellene a gépek szállításáról is, és ez már biztosan nem éri meg a bérlőknek. Nem is beszélve arról a tényről, hogy a bérlakások alapterülete viszonylag kicsi – így aztán felesleges lenne bezsúfolni ilyen méretű gépeket egy amúgy is apró lakásba, sokkal inkább megéri hetente egyszer-kétszer fordulni egyet a mosodában.

A Dohány utca Mosoda (www.mosodabudapest.hu) népszerűségét jelzi, hogy a hazai vendégek mellett igen nagy számban látogatnak hozzánk külföldiek is – mi pedig mosodánk kávézójával igyekszünk megteremteni számukra egy kis „otthoni” élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!