Életmód

2016.02.13. 09:29

Egy lány, aki az autók szerelmese - Ágnes régi járgányokat újítana fel

Szombathely - Hol kereshetnénk egy kedves arcú, törékeny, kitűnő tanuló diáklányt? Valószínűleg az utolsó tippek egyike lenne, hogy az autószerelő tanoncok között. A 15 éves Kovács Ágnes a Savaria középiskolában kilencedikes közlekedésgépész szakon. Arról kérdeztük, mi motiválta, hogy ezt a szép, de nehéz és „fiús” szakmát válassza, és mik a jövőbeli tervei.

Melus Marcell

- Kiskoromban sem voltam babázós típus, már akkor is inkább az autók érdekeltek - mondja Kovács Ágnes. - Az édesapámmal szívesen bütyköltem együtt a kocsinkat. Az autós tévéműsorokat is kedvelem, kedvencem az amcsi benzinfalók. Voltam Ausztriában, egy oldtimer kiállításon, az adta meg a végső lökést. Mondhatnám azt is, hogy ott maradt a „szívem csücske”. Amikor eljött a pályaválasztás ideje, a környezetem próbált lebeszélni róla. Folyamatosan azt hallottam, hogy nehéz fizikai munka, nem lányoknak való. Kicsit el is bizonytalanodtam, ezért egy másik iskolát jelöltem meg elsőként. De azért a második helyre beírtam a Savaria közlekedésgépész szakát is. Azt hiszem, a sors mégiscsak azt akarta, hogy ide kerüljek, hiszen az első helyen megjelölt szak nem indult. Egyáltalán nem bántam meg, hogy ide járok.

Arra a kérdésre, hogy volt-e autószerelő a családban vagy a környezetében, nemmel válaszol: - Semmiféle családi hagyományt nem követek. Legfeljebb annyiban, hogy Szombathelyen tanulok, hiszen régen édesanyám is itt végzett, igaz, ő a tanárképző főiskolán. Egyébként Mihályiban lakom és most kollégista vagyok. Szeretem ezt a várost, ezért is választottam. A lánykollégiumban érdekesen néztek rám év elején a szobatársaim, amikor megtudták, hogy mit tanulok. Mára viszont teljesen elfogadták.

Kovács Ágnes gyakorlati órán kedvenc oktatójával, Haklits Tamással. Nem zavarja, ha olajos lesz a keze vagy nehéz tárgyat kell emelnie
Fotó: Melus Marcell

Ági olyan osztályba jár, ahol ő az egyedüli lány, és az iskolában is főleg fiúk veszik körül.

- Egyáltalán nem furcsa, jól kijövök a srácokkal - folytatja. - Összeköt bennünket a közös érdeklődés. „Autós” témákról velük például sokkal könnyebb beszélgetni, mint a lányokkal. A fiúk sem éreztetik velem, hogy kevesebb lennék, csak azért, mert lány vagyok. Úgy érzem, sikerült jól beilleszkednem. A tanáraim is elfogadtak. Főként a gyakorlatokat kedvelem, ahol Haklits Tamás tanáromtól sokat tanulok. Nem zavar az sem, ha olajos lesz a kezem vagy éppen nehezebb tárgyakat kell emelgetnem. Az oktatóim mondták, hogy vannak szakmai tanulmányi versenyek is. Egyelőre nem gondolkodtam, hogy induljak-e ilyenen. Az biztos, hogy érdekes lenne, ha lányként megjelennék egy ilyen megmérettetésen a szakmai legkiválóbbjai között.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ennek a szép szakmának melyik területe érdekli a legjobban, milyen autókat, márkákat kedvel.

- Leginkább a régi autók vonzanak - vágja rá egyszerre a céltudatos, fiatal lány. - Főként a hetvenes évek modelljeit szeretem. A Fordok a kedvenceim, de közöttük is az abszolút kedvencem a Ford Mustang Boss 429. Autószerelőként pedig ezeknek az oldtimereknek a felújítása az, ami kihívást jelentene számomra. Álmom, hogy kijussak Amerikába, hogy „élőben” is kipróbálhassam magamat egy olyan autószerelő műhelyben, ahol ilyen autókat varázsolnak újjá.

- Elsőként a suliban szeretnék bizonyítani. Érettségizni, majd érettségi után autószerelő szakképesítést szerezni. Bár jól megy a tanulás, hiszen általánosban is színötös voltam, itt is mindenből ötösöm van, egyelőre nem gondolkodom egyetemi továbbtanulásban. A tárgyak közül is inkább a szakmai tárgyakat szeretem. A legkedvesebbek azonban a gyakorlati órák. Pont ezért azt szeretném, ha egyszer nekem is lehetne egy saját műhelyem. Ott a magam ura lehetnék. Saját családot, gyerekeket is szeretnék majd a távoli jövőben.

Hozzáteszi, szabadidejében szeret zenét hallgatni, főként a rockzene érdekli. Valahogy ez is összefügg életérzésben a motorokkal, az autókkal. Kicsit csendesebb elfoglaltság a horgászat, apukájával horgászversenyekre is jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!