Életmód

2015.05.07. 08:45

Éld meg a napok örömét – Mivel töltik a hatvanasok a mindennapjaikat?

Szombathely - Sümegi Elemér friss hatvanas. Nemcsak az életkorát értem ez alatt, hanem életigenlő, szívesen szórakozó, a minden iránt kifejezetten érdeklődő frissességét is. Divatosan szólva: nyitott ember. Ugyanakkor tele van élettapasztalattal, amit jól használ.

Némethy Mária

- Ez a kor, persze másképpen, de hasonlít a fiatalsághoz - hallom tőle. - Az ember, aki eddig is kézben tartotta az életét, s megtett mindent azért, hogy felszínen tudjon maradni, most elmondhatja, amit én: a gyerekeim sínen vannak - mindketten diplomát szereztek, törekvőek, mert ezt a példát látták tőlem -, van egy egzisztenciális biztonságom, hiszen már nem azért hajtok, hogy lakásom legyen. Fiatalnak érzem magam, mert mint akkor, most is könnyedebben élhetem az életet. Ez is lett a mottóm: éld meg a napok örömét, mert nem tudod, meddig teheted.

Mindezt egy festő-mázolóként rokkantnyugdíjassá lett ember mondja, akinek nem jutott könnyű élet. Volt benne válás, tragikus halál, betegség is.

Hajdúszoboszlón is töltött néhány napot Elemér, aki szeret utazni. Fotó: Sümegi Elemér

- A nehézségek átvészelésében talán az segített sokat, hogy mindig szívesen sportoltam. Ez nemcsak a test karbantartásáról szólt, hanem a lélekéről is. Jól éreztem magamat társaságban, szívesen viccelődtünk, ugrattuk egymást egy sör mellett. A társasági lét feltöltött, mindenen tudtunk nevetni, humorral tekinteni a világra. Ezt nagyon fontosnak tartom.

Sümegi Elemér, akárcsak a magyar nyugdíjasok zöme, nem dúskál a pénzben, nála is minden forintnak van helye.

- Az utazás a luxus az életemben, szeretem felfedezni azt, milyen csodálatos ország Magyarország. Igyekszem minél olcsóbban megúszni ezt, s bizony az interneten sokat bogarászok, hónapokkal előtte lefoglalok egy-egy akciós lehetőséget. Most Sopronban voltam, átruccantunk Ausztriába is, előtte Hajdúszoboszlón. Egy hároméjszakás ottlét kijött 30 ezer forintból, de ajánlatos megnézni alaposan a hirdetéseket, mert sokszor további oldalakon derül ki, hogy ünnepi vagy hétvégi felárat kérnek-e a szállodások. De az utazásról nem szabad lemondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!