Életmód

2014.11.23. 12:50

Élvezzük a szabadban végzett alakformáló gyakorlatokat

Szombathely - A mai napra egy kis kedvcsináló edzést ajánl Halmai Dóri fitnesz edző, hogy felébresszen a kezdetleges téli álomból.

A nők döntő százalékánál az elsődleges cél edzés közben a súly-, a zsírszázalék csökkentés, a formálódás, a feszesedés és a stresszoldás. Ezen okból kifolyólag kezdjük az edzésünket egy kardió jellegű tevékenységgel, amelyet körülbelül 20-30 percig végezzünk.

Miért is fontos a kardió edzés? 20-30 perc kardiós tevékenység során a szervezet a felmerülő energiaigényt a test zsírtartalékából fedezi, így fog beindulni a zsírégetés folyamata. Hányszor kell a kardiós tevékenységet ismételni egy hét leforgása alatt, hogy tartós eredményt érjünk el? 3-4 alkalommal.

Hogyan tudjuk kontrolálni, hogy megfelelő pulzusszámon történjen az edzés? Ehhez a legjobb, ha vásárolunk egy pulzusmérő órát, de az is megteszi, ha odafigyelünk. Amennyiben a légzésünk kapkodóvá válik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy vissza kell vennünk az intenzitásból, amennyiben pedig még nem izzadunk, akkor egy kicsit magasabb fordulatszámra kell kapcsolnunk.

Néhány általam ajánlott kardió tevékenység: élvezzük a természetet, amíg az idő engedi: fussunk, kocogjunk, nordic walkingoljunk, bringázzunk, görkorcsolyázzunk, gyors gyalogoljunk.

Amennyiben kedveljük az edzőtermi eszközöket ez esetben futópad, taposógép, evezőgép, sífutógép, vagy pedig kerékpár használata is tökéletes lehet.  Ezek az eszközök tartalmaznak zsírégető kardió programokat, amelyek nagy segítséget nyújthatnak a kezdőknek az első lépések során. Ha megvoltunk a kardiós tevékenység résszel, jöhet majd egy kis alakformáló gyakorlatsor.

Alakformáló gyakorlatsor

Az elemeket szabályosan kell végrehajtani, hiszen egy rosszul végzett guggolással nagyobb kárt okozhatunk magunkban, mint amennyi hasznot elérhetnénk. A 6 elemből álló gyakorlatsort a kezdők 2-3-szor ismételjék meg, a haladók pedig 4-5 körben.

1. Köríves hasprés

2. Zsákoló ugrás

3. Tricepsz leengedés térdhúzással

4. Orosz twist

5. Mélyhát tengeri csillag

6. Keresztkitörés majd láblendítés oldalra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!