Életmód

2016.06.27. 18:15

Érettebb meggy - érettebb bőrre

Elkezdődött a meggyszezon: a megyében Horvátzsidány mellett, Sárvárnál és a vasvári térségben zajlik szedd magad akció. Manapság már nem csak befőttet készítenek a finomságból, hanem kilószámra jut belőle szépségápoláshoz is.

Simán Klára

Most alaposan felkúszott az ára a meggynek, mivel a megszokottnál kevesebb a termés - ennek ellenére kilószám viszik a vásárlók, főként idősebb hölgyek ezt a bogyós gyümölcsöt. Első körben mindenki arra gondol, hogy bizonyára befőtt, vagy talán gyümölcsleves lesz belőle. Csakhogy kiderült, hogy a nők egyik kedvelt kozmetikai alapanyaga ez a savanykás, vagyis magas savtartalmú ennivaló. Beltartalmi értéke miatt nem csak ételnek, hanem külsőleg is jól használható.

- Ez, mint minden olyan gyümölcs, amely sötét színű, vagyis antocián vegyületekkel, fenolokkal telített, szabadgyököket tartalmaznak - közölte kérdésünkre Antal Tibor kertészmérnök. A negyedik legnagyobb (16 hektáros) meggyes tulajdonosa hozzátette, hogy a szabadgyökök kötik meg a szervezetben azokat a káros, testidegen anyagokat, amelyeket káros ételekkel, ízfokozókkal, tartósítószerekkel, bizonyos édesítőkkel beviszünk. Ezek ürülését is segíti a meggy.

Már kisgyermekként is magunkra tettük a cseresznyét - felnőttként ez már célirányossá vált... Fotó: Unger Tamás

Elfogyasztva tehát roboráló, hatású, antioxidáns. (Ez azt jelenti, hogy a tudósok jelentős része szerint betegségmegelőző szerepe van - azonban az antioxidánsokról a kutatói berkekben komoly viták dúlnak mind a mai napig.)

- Hazánkban egyre elterjedtebb a natúrlevek készítése, fogyasztása, készítenek ilyet Vas megyében három helyen is - mondta a szakember. Antal Tibor hozzátette, hogy ezekben nincs mesterséges konzerváló anyag.

Innentől viszont optimáls arcpakolásnak is:, hiszen nem szívódhatnak fel belőle káros anyagok. Érdemes azonban gondolni arra, hogy a meggylé erősen fog: csupa piros lesz annak a keze, aki szedi.... Ez azt jelenti, hogy ha arcpakoláshoz tisztán meggyet használunk, elég érdekesen nézünk ki utána, ha kilépünk az utcára - legalábbis míg le nem kopik a festék... Ha viszkető érzés jelentkezne, azonnal mossuk le az arcukról a rákent anyagot.

A savasabb gyümölcsökkel, zöldségekkel vigyázni kell, ilyen a meggy is: leveiket csak hígítva szabad érzékeny, rozáceás bőrre alkalmazni. Általában érdemes valamilyen tiszta, krémes viszkozitású összetevővel keverni.

A savas maró hatás jó bőrfiatalításra: mintha egy erős bőrradírt használnánk, olyan a végeredmény. A meggy B- és C-vitamin-tartalma alacsony,, de E-vitamin-szintje igen magas. Az E-vitamin mint erős és sajátságos jellegű antioxidáns nemcsak a kényes C-vitamin hatóképességének megőrzéséhez nyújt további segítséget, hanem lefékezi azokat az érettebb (idősebb) korra jellemző oxidációs folyamatokat is, amelyek bőrünk és egyéb szerveink elöregedéséért felelősek. Éppen ezért a meggy kiválóan alkalmas a bőr regenerálására - erőteljesen késlelteti a bőr hervadását, ráncosodását.

Öt érett meggyet magozzunk ki, és villával törjük össze. Ha zsíros a bőrünk, keverjünk hozzá egy evőkanál joghurtot, ha száraz. Akkor pedig egy nagy kanál jó minőségű tejszínt. A masszát a megtisztított bőrre kenjük fel. Ahhoz hogy ne legyen túl folyós a pakolásunk egy kevés búzakorpát is keverhetünk bele. Érdemes lefeküdni, akár relaxálhatunk is, amíg a pakolás szárad és kifejti hatását, ez alig negyed óra. Feltehetjük a nyakra és a dekoltázsra is a masszát, de - mivel savtartalma nagyon erős - utána langyos vízzel mossuk le. A bőr felfrissül,hidratált és feszesebb lesz. Heti kétszer ismételjük meg! Segíti a hatóanyagok felszívódását, ha előtte leradírozzuk a bőrünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!