Életmód

2015.06.26. 08:29

Európa sem lehet büszke - Nem itt károsítják a természetet de a kedvünkért teszik

A legtöbb európai ember büszke környezettudatosságára. A fejlett nyugati országokban élőkre mi is úgy tekintünk, mint akiknek fontos a természetvédelem. Pedig...

Egy frissen megjelent tanulmány szerint kontinensünk az illegális fakitermeléssel sújtott területekről származó termékek egyik legfőbb piaca. Abban, hogy sok ilyesmit vásárolunk, az átlagember szempontjából nyilván nincs sok tudatosság, de ettől még tény: vannak régiók a Földön, ahol azért zsigerelik ki a természetet, hogy az európai embernek árut szállítsanak.

Kipusztított esőerdő helyén létesített marhalegelő.

A tanulmány szerint Európában öt ország uralja az illegális termékek piacát: az Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia, Németország és Franciaország.

Egy brüsszeli székhelyű civil szervezet, a Fern készítette el az anyagot, mely szerint az importált szója 25, a pálmaolaj 18, a marhahús 15, és a különféle állatbőrök 31 százaléka származik olyan területről, ahol a termelés érdekében bizony illegális fakitermelés történik.

Erdő széli szójaültetvény, aminek hasonló módon csináltak helyet. Fotó: mme.hu

Az exportőr országok között Brazília, Indonézia, Malajzia és Paraguay áll az élen. A civilek rámutatnak: Európának piaci pozícióit éppen arra kellene felhasználnia, hogy kiszorítsa a természetkárosító gazdálkodókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!