Életmód

2016.08.13. 08:27

Fasírt, lekvár is lehet gombából

A gomba közismerten egészséges alapanyag mindenféle ételhez, hiszen jelentős a fehérjetartalma, szénhidrátot alig tartalmaz, kevés benne a kalória. Sokan fogyasztják, de többnyire csak rántva, pörköltnek elkészítve, illetve a levest gazdagítják vele. Ennél azonban jóval színesebb a gombaételek palettája.

Peltzer Géza

Tágabb értelemben azért is egészséges a gomba, mert ha valaki maga szedi, ki kell mennie a természetbe, vagyis testmozgás kell hozzá, és amíg begyűjti az alapanyagot (ami ingyen van, nem kell érte fizetni - és manapság ez sem utolsó szempont) tiszta levegőt szív az ember. Amikor a gombából készíthető ételekről beszélünk, többnyire pörkölt és rántott gombafej kerül szóba, holott a paletta ennél jóval színesebb.

Kalauz Katalin gombaszakértő kezében a gombafasírttal, melyet kifejezetten nekünk készített, így megkóstolhattuk. A tapasztalat: ízekben gazdag és rendkívül laktató

Kalauz Katalin gombaszakértő csapatával (Kalaposok) nemrég a sárvári Nádasdy Történelmi Fesztiválon vett részt, és kóstoltatta ételeiket a látogatókkal. Különdíjat is nyertek a vásári főzőversenyen, a díszes oklevelet a Paprika TV séfje is aláírta.

- Sokan felkeresték standunkat, gombát hoztak bevizsgálni, de érdeklődtek a gombából készült ételeink iránt is. Gombalekvárral ízesített császárlepényünkről elismerően nyilatkozott Bede Róbert, a zsűri elnöke is, aki a tévé mesterszakácsa. A másik, helyben készített étel a bocskoros vargányás leves volt. De nemcsak helyben főztünk gombából, hanem idehaza készített gombás ételeket is vittünk kóstolóba. Vittünk például gombasalátákat, háromfélét is: kukoricásat, babos lila hagymásat és majonézeset. Gombafasírozottat is volt nálunk. Ez többféle gombából készül úgy, hogy a gombát megdaráljuk húsdarálón, van benne zsemlye, petrezselyem, zöld, piros és sárga színű paprika apróra darabolva, ettől lesz zaftos. Kell bele még vöröshagyma, fokhagyma is. Fontos, hogy a zsemlyét nem szabad beáztatni, mert a gomba amúgy is sok vizet ereszt. Gombócba formálva, egybe sütve készítjük el.

Megkóstolom a gombafasírtot. Ízekben gazdag és rendkívül laktató. Kati kóstolóba hozott süteményeket is-- ezek nem gombából készültek, de ezeket formázzák. Aztán előkerülnek a lekvárok. Kóstolom, kocsonyás az állaguk, mindegyikben erőteljesen ott van a gomba íze.

- Gombalekvár csak a tinórufélékből készíthető, mert ennek az állaga alkalmas erre. A kalap bőrét lehúzzuk, majd a kalapot ledaráljuk húsdarálón, és ízesítjük. A gombalekvár édes, én most fahéjjal és szegfűszeggel, valamint citromfűvel ízesítettem.

 

Még a kalóriatartalma is alacsony

A gombáról viszonylag kevesen tudják, hogy 90 százalék vizet, 2-6 százalék szénhidrátot és csak nagyon kevés zsírt tartalmaz. A szárazanyag-tartalomnak 40 százaléka protein. Nem lényegtelen szempont az sem, hogy 100 gramm gombába mindössze 20-40 kalória van. Ezt a fogyókúrázóknak is érdemes szem előtt tartaniuk az étrend összeállításánál. A vegáknak különösen ajánlott, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel glükóztartalma csekély. Kevesen tudják továbbá azt is, hogy B- és D-vitamin is van a gombában.

Címkék#gomba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!