Életmód

2016.08.27. 07:27

Fogyasszuk mértékkel a burgonyát!

ORFALU - Hetente egy-egy olyan mindennapi kerti növényt mutatok be, amelyekről az írások alapján kiderül majd, hogy olyan erős hatással lehetnek a szervezetünkre, hogy meggyógyulhatunk vagy akár megbetegedhetünk általuk.

Gyenes Csilla

E héten a közkedvelt burgonyáról szeretnék írni. A burgonya Dél-Amerikából származik. Már több ezer éve termesztik az indiánok Chile, de leginkább Peru területén, az Andokban. Az inkák több száz fajtát „nemesítettek” ki, hihetetlen forma- és színvilágban. Alaptáplálék volt számukra és egyben a termékenység szimbóluma is. S ez nem véletlen, hiszen egyetlen egy elvetett burgonyából több kilogrammnyi is termeszthető.

A spanyol hódítók hozták be Európába, de elterjedése, az emberekkel való megszerettetése több száz évig is eltartott. Eleinte a burgonyát nem jó ízűnek, egészségre ártalmasnak tartották és szerelmi vágyat fokozó hatást is tulajdonítottak neki. Az utóbbi vélt tulajdonsága miatt lett a népi neve: Föld heréje, földi körte. Először sokan nem a gumóját fogyasztották el, hanem a magas szolanin tartalmú levelét és zöld bogyótermését, és emiatt kaptak mérgezést.

Több európai uralkodó felismerte, hogy ínséges, rossz gabonatermésű években több százezer embert menthet meg a burgonya gumójának a fogyasztása, ezért rendeletben kényszerítették a népre a burgonya termesztését, ingyen vetőgumót osztottak.

A burgonya gumója nem gyökér, hanem föld alatti módosult szár Fotó: Gyenes Csilla

Hazánkban csak a 18. század végére vált ismert szántóföldi terménnyé. Mára a krumpli az egész világon elterjedt, a negyedik legtöbbet fogyasztott élelmiszerünk. Milyen jó tulajdonságai vannak a burgonyának? Magas az A-, B-, C-vitamin, a kálium, a vas és a foszfor tartalma. Zsiradéktartalma elhanyagolható, energia- és szénhidráttartalma a többi zöldséghez képest magas.

A nyers burgonyalé megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától, alkalmazhatjuk gyulladt sebekre, csípésekre, bedagadt szemre borogatásként, gyomorfájás, gyomorégés és székrekedés esetén is.

S most jöjjenek azok a tulajdonságai, ami miatt azt ajánljuk, hogy csak megfontoltan és mértékkel fogyasszuk a burgonyát! Magas glikémiás indexű, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, főleg sült krumpli, chips, finomliszttel kevert tészta formájában elkészítve.

Ezért fokozza a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, terhelést jelent a hasnyálmirigy számára, növeli az elhízást. Olyan anyagokat tartalmaz, mint a szaponin, a lektin, amely egyes embereknél „áteresztő bél” tünetegyüttest okoz. Mérgező szolanin található benne, mint a többi burgonyaféle családhoz tartozó növényben. A rossz tárolás (fény hatására megzöldül), a csírázás fokozza a méreganyag-koncentrációt a gumóban.

Szendi Gábor szerint: „Ha a burgonyát ma nyújtanák be engedélyezésre valamelyik élelmiszerbiztonsági hivatalba, a forgalmazását megtiltanák.” De ezt szerintem soha nem fogják megtenni, mert még mindig jobb a tele hasú, beteges embertömeg, mint a legyengült, éhező!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!