Sokan ódzkodnak az akupunktúrától, pedig nincs miért - a test és a lélek is feltöltődik

2017. június 12., 11:30 szerző: Vadas Krisztina fotós: Szendi Péter
komment
MOLNASZECSŐD - Manapság egyre népszerűbb az akupunktúra. Míg pár évtizeddel elelőtt még egyenesen kuruzslásnak tartották, ma már klinikailag is igazolt gyógymód. Kipróbáltuk, hogyan zajlik egy kezelés.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Dr. Abdel Hameed orvos, természetgyógyász már húsz éve foglalkozik akupunktúrával. Ő vezetett be minket az akupunktúra rejtelmeibe.

A gyógymód eredete

Egy véletlen folytán jöttek rá az ősi kínaiak, hogy a test bizonyos pontjainak stimulálásával enyhíthetők, vagy elmulaszthatók betegségek. - Egy gyomorproblémákkal küzdő ember lábát vadászat közben megszúrta egy ág, majd elmúltak a panaszai - mesélte dr. Hameed. Ekkor kezdték el vizsgálni a test pontjait - így találták meg az úgynevezett mirigyjangokat, ami nem más, mint a test különböző pontjai és a szervek közötti energiaáramlás.

Ebből alakult ki az akupunktúra, mint orvoslás. Európában az 1940-es években kezdett terjedni a gyarmatosító franciáknak és angoloknak köszönhetően. - Magyarországon a '70-es években jelent meg, ekkor azonban még sokan "hókuszpókusznak" tartották - fogalmazott dr. Hameed.

A skalpakupunktúrához külön végzettség kell, kevesen művelik Magyarországon
Fotó: Szendi Péter

A kezelés

A legelső kérdés, ami felmerül az emberekben az akupunktúrával kapcsolatban, hogy mire jó. - Nagyon sokféle betegség kiegészítő kezelésére jó, de nem helyettesíti az orvosi gyógymódot - emelte ki dr. Hameed. - Előbb mindig teljes kivizsgálást javaslunk a páciensnek, majd az eredmények alapján meglátjuk, hogyan tudunk neki az akupunktúrával segíteni - tette hozzá. Tehát nincs kifejezetten megnevezhető betegség, amelynek gyógymódja lehet.

Maga a kezelés tűkkel történik. Vannak arany, ezüst és fémtűk, utóbbit használják a leggyakrabban az orvosok. Az, hogy hová böki a tűt a doktor, az a végzettségétől függ: van fül-, test-, és skalpakupunktúra. Magyarországon az előbbi kettő a leggyakoribb eljárás. Mivel életkori megkötés nincs, így gyermekeken is végezhető, ám náluk nem tűkkel, hanem lézerrel stimulálják a pontokat. - A hatása ugyanaz, de a gyerekek sokszor félnek a tűtől, ezért nem ezt használjuk - mondta a doktor.

A testakupunktúra az egyik legnépszerűbb
Fotó: Szendi Péter

Tapasztalatok

A legtöbben attól rettegnek, mennyire fájdalmas lehet, hogy tűket szúrnak belé. Jelentem: egyáltalán nem érezni, annyira vékonyak. Jótékony hatása azonban szinte azonnal észrevehető: az általános, mindennapos stressz azonnal elszáll, végtelen nyugalom lesz úrrá az emberen. Persze ahhoz, hogy különböző betegségeket kezeljünk, nem elég egy alkalom: legalább nyolc-tíz kezelés kell.

 

Vadas Krisztina

2017. június 12., 11:30 szerző: Vadas Krisztina fotós: Szendi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...