Életmód

2015.11.28. 11:34

Használjunk gyógy- és fűszernövényeket – de milyeneket?

ORFALU - Már régóta nagy rajongója vagyok a francia gasztronómiának. Leginkább a 20. század második felében kialakuló, az előző korok ízei, nehéz mártásai, agyonfőzött ételei ellen lázadó, új konyha (nouvelle cuisine) áll közel hozzám.

Gyenes Csilla

Franciaországban gyakori, hogy a vidéki éttermek saját kerttel rendelkeznek, ahol maguk termelik a friss zöldségeket, fűszernövényeket, ehető virágokat. Magyarországon, a vidéki éttermek közül csak kevés rendelkezik saját kerttel, és a konyhát ellátó helyi termelői beszállítókkal. Ennek hiányában a séfek hosszú kilométereken át utaztatott alapanyagokból főznek. A legdrágább városi éttermeink pedig Bécsből, Párizsból szerzik be a húsokat, zöldségeket, mert úgy ítélik meg, hogy a hazai termelők nem képesek magas minőségű áruval ellátni őket. Mindenesetre van mit tanulnunk a francia gasztronómiától, gondolkodásmódtól. Nem véletlen, hogy 2010-ben az UNESCO a szellemi világörökség részévé tette a franciák konyhaművészetét. Ha elutazunk Franciaországba, akkor alig látunk elhízott embert, ez egyértelműen az étkezési szokásaikkal van összefüggésben: a változatos, sok friss zöldséget tartalmazó táplálkozással, a kis, de annál szebben tálalt adagoknak az élvezetes elfogyasztásával, az ételek és a borok meghatározott házasításával. S ez a kulináris igényesség a legtöbb francia otthonra is jellemző.

Van mit tanulni a franciáktól! Fotó: Gyenes Csilla

Hogyan tudnánk a mindennapi étkezési szokásainkat egy kicsit megreformálni, egészségesebbé, franciásabbá tenni? Használjunk minél több friss gyógy- és fűszernövényt! Termelhetünk fűszernövényeket a legtöbb napsütést kapó ablakunkban, még télen is. Magról vetve is nevelhetjük, de jobb, ha kertészetben, nagyáruházakban palántaként vásároljuk meg! Töltsünk meg földdel egy virágládát és ültessünk bele snidlinget, bazsalikomot, metélőpetrezselymet, rozmaringot, citrom- és borsikafüvet, és máris készen van a kis kertecskénk, amely friss, fűszeres ízekkel lát majd el bennünket, és egyes betegségeinkre gyógyírt is hoz. Sőt a finom illóolajok a borongós időben visszaadják az életkedvünket is.

A friss, ropogós petrezselymet a főzés végén tegyük a levesekbe, főzelékekbe, hogy aromáját, gazdag A-, B- és C vitamintartalmát megőrizhesse! Magas a kalcium, magnézium, nátrium tartalma, segíti az emésztést, ösztönzi a veseműködést. A rozmaringot sültek, töltött húsételek ízesítésére használhatjuk. Illóolaja antibakteriális, gombaölő hatású. Csökkenti a feszültséget, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást. A bazsalikom pizzák, tészták, sajtos, tojásos ételek, saláták kiváló ízesítője. Segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő, immunerősítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!