Életmód

2016.07.16. 07:40

Hogyan hatnak a szervezetünkre a sűrű időjárási frontok?

SZOMBATHELY - Frontok jönnek és mennek, megzavarva az életünket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi is történik pontosan a levegőben, valamint milyen hatással vannak a frontok a szervezetünkre!

Bajdó Bettina

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy a mérsékelt övi ciklonok meleg és hidegfrontokból állnak. A melegfrontot követi a hideg, a melegfrontnál általában réteges a felhőzet. Eleinte fátyolfelhőkből áll, melyek sűrűsödnek, majd általában középmagas rétegfelhők jelennek. Ezek már tartósabb csapadékot adnak, de általában ez nem túl intenzív, viszont nagyobb területet érint.

A keddi vihar végigsöpört Szombathelyen. A hidegfront azóta elvonult, viharos szelet hagyva maga után Fotó: Bajdó Bettina

Az észlelő hozzátette, hogy a két front között szárazabb, úgynevezett meleg szektor található, de ez nem mindig érzékelhető, hiszen a hidegfront gyorsan követheti a melegfrontot. Sőt, akár még utol is érheti és egybeolvadhatnak, ezeket kettős vagy oklúziós frontnak is nevezik. Melegfrontban nyomáscsökkenés, a hidegfrontban - a front után - általában hirtelen nyomásemelkedés jellemző. A több napos kettős front esetében pedig a légnyomás alacsony szinten stagnál.

A legjellemzőbb tünetek az arra érzékenyeknél: melegfrontnál fáradékonyság, aluszékonyság, koncentráció hiány, szétszórtság, valamint fejfájás. A hidegfrontnál erősödhetnek a görcsös rohamok, emelkedhet a vérnyomás, szívpanaszok jelentkezhetnek, vese- és epegörcs léphet fel. De jelentkezhet még epilepsziás roham, fekélyes, köszvényes roham, túlzott éberség, valamint a korábbi műtéti helyszínek fájdalmai is jellemzőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!